Propao prvi pokušaj Kongresa da smeni Trampa

© AP Photo / Carolyn KasterDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa velikom većinom je odbacio predlog rezolucije o impičmentu Donalda Trampa, koji je podnet posle skandala s uvredama američkog predsednika na račun četiri kongresmenke iz Demokratske stranke.

Demokratski kongresmen iz Teksasa Al Grin podneo je Kongresu zahtev za glasanje o rezoluciji o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegovih uvreda na račun nekoliko demokratskih kongresmenki imigrantskog porekla, ali je i pre glasanja demokratska predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi izjavila da će taj zahtev biti obustavljen.

Protiv rezolucije su glasala 332 člana Kongresa, među kojima su bile i demokrate, dok je „za“ glasalo 95 članova.

Grin je u zahtevu naveo da je Tramp izneo „rasističke uvrede“ na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsednik, preneo je AP.

Pelosijeva, kao i drugi demokratski lideri, međutim, smatra da bi glasanje o takvoj rezoluciji bilo nepotrebno, opasno i razdiruće u inače „ranjivom“ Kongresu.

Ona je navela da će odbor demokrata u Kongresu obustaviti Grinovu rezoluciju.

„Odmah ćemo se osloboditi toga“, rekla je Pelosijeva novinarima.

Tramp je u više navrata tokom prethodnih dana iznosio uvrede na račun kongresmenki, nazivajući ih, između ostalog, izazivačima nereda rođenim u inostranstvu i poručujući im da bi trebalo da se vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle.

Trampove opaske su u javnosti naišle na oštre osude zbog rasizma i ksenofobije.

I sama Nensi Pelosi je u jednom trenutku izjavila da predsednik hoće da „Ameriku ponovo učini belom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala