Lavrov: Rusija spremna za razgovor o uslovima tranzita gasa kroz Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska gasna kompanija "Ukrgazdobiča" u Lavovskoj oblasti
Ukrajinska gasna kompanija Ukrgazdobiča u Lavovskoj oblasti  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je spremna da pregovara o uslovima za tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Sergej Lavrov.

„Rusija je spremna da pregovara o očuvanju snabdevanja duž ukrajinske rute, otvorena je za postizanje sporazuma o ovom pitanju, po ekonomski zdravim i praktično ostvarivim uslovima“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa svojim nemačkim kolegom Hajkom Masom.

Direktor „Naftogasa Ukrajine“ Andrej Koboljev najavio je sredinom maja da će pregovori o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine nakon 2019. godine biti nastavljeni u junu. Međutim, kasnije je izvršni direktor ove kompanije Jurij Vitrenko rekao da održavanje trilateralnih pregovora u junu još nije potvrđeno. Pitanje tranzita potrebno je da se reši pre kraja ove godine, kada ističe trenutni tranzitni ugovor. O ovoj temi raspravljalo se i na poslednja dva sastanka na ministarskom nivou između predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske komisije, koji su održani prošlog leta i zimus.

Sastanak u „normandijskom formatu“

Govoreći o sukobu na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je rekao da je nakon poslednjeg sastanka eksperata „normandijskog formata“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina), došlo do pomaka u realizaciji Minskih sporazuma o Donbasu.

„Napominjem da je na poslednjem sastanku eksperata ’normandijskog formata‘ u Parizu i na nedavnom sastanku kontakt-grupe u Minsku došlo do napretka koji sugerišu na mogući napredak“, objasnio je Lavrov.

On je dodao da će ruska strana „na sve načine podržavati takav stav i da će koristiti svoje mogućnosti za pomoć u praktičnim koracima u tom pravcu, uključujući i u našim kontaktima sa Donjeckom i Luganskom“.

Lavrov je istakao da će novi samit u „normandijskom formatu“ biti moguće planirati tek nakon realizovanja svih odluka samita iz 2016. godine.

„Mislim da delimo stav da oni treba da budu pažljivo pripremljeni, ako govorimo o sastancima na vrhu. Naravno, da ne bismo devalvirali ovaj nivo, potrebno je pre svakog novog sastanka osigurati izvršavanje odluka donetih na prethodnim samitima. Poslednji samit u ’normandijskom formatu‘ održan je u Berlinu u oktobru 2016. godine. Tamo su donete konkretne odluke“, rekao je ruski ministar.

„Prvo, o povlačenju snaga i tehnike na tri mesta na kontakt-liniji, uključujući i Stanicu Lugansku. Drugo, o rešavanju pitanja posebnog statusa Donbasa preko ’Štajnmajerove formule‘. Frank-Valter je tada bio ministar spoljnih poslova Savezne Republike (Nemačke). Ova formula predviđa uvođenje zakona o posebnom statusu koji će biti privremeno na snazi prvog dana izbora na ovim teritorijama u Donbasu i njegovo stupanje na snagu na trajnoj osnovi na dan kada posmatrači OEBS-a objave svoj konačni izveštaj, koji potvrđuje da su izbori bili slobodni i fer“, precizirao je Lavrov.

Ruski ministar podsetiio je da je to bio jasan dogovor na najvišem nivou.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala