Lavrov: Moskva želi da bude prijatelj gruzinskog naroda

© REUTERS / WOLFGANG RATTAYMinistri spoljnih poslova Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Hajko Mas
Ministri spoljnih poslova Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se protivi pokušajima da se prozapadni mediji u Gruziji koriste kako bi se naškodilo potencijalu za saradnju između dveju zemalja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, odgovarajući na pitanje novinarke televizije „Rustavi 2“.

Novinarka je šefu ruske diplomatije rekla da predstavlja „gruzijski prozapadni nezavisni televizijski kanal“.

„A ja sam mislio da ste progruzijski“, odgovorio je ruski ministar.

„Naš stav o poslednjim događajima u Gruziji koji se tiču odnosa Rusije i Gruzije su nekoliko puta izrazili predsednik i Ministarstvo spoljnih poslova. Nemam šta da dodam. Želimo prijateljske odnose sa gruzijskim narodom. I ne sviđaju nam se pokušaji iskorišćavanja različitih medija, uključujući i ’nezavisne prozapadne‘ medije kako bi se uništio potencijal saradnje Rusije i Gruzije“, objasnio je Lavrov.

Od 8. jula je na snazi ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina, prema kojem se ruskim avio-kompanijama privremeno zabranjuje vazdušni saobraćaj (uključujući i komercijalni) iz Rusije u Gruziju. Takođe je stupila na snagu odluka Ministarstva saobraćaja Rusije da suspenduje letove gruzijskih avio-kompanija na teritoriju Rusije.

Dan pre stupanja na snagu privremene zabrane letova, voditelj gruzijske opozicione televizije „Rustavi 2“ Georgij Gabunija je u svom programu psovao ruskog predsednika Vladimira Putina. Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije. Kasnije je Državna duma Rusije usvojila rezoluciju i Vladi preporučila da uvede ekonomske sankcije Gruziji, ali ruski predsednik nije se složio sa stavom Dume i nije ih uveo „zbog poštovanja prema gruzijskom narodu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala