Kitarovićeva protiv vraćanja ćirilice u Vukovar

© AP Photo / Burhan OzbiliciKolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji i ona podržava.

Grabar-Kitarović sastala se danas na Pantovčaku sa gradonačelnikom Vukovara, članom partije HDZ Ivanom Penavom, a u vezi sa odlukom Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene upotrebe srpskog jezika i pisma na području tog grada.

Predsednica je izrazila podršku stavu Ivana Penave, koji se protivi odluci Ustavnog suda.

Iz Kabineta Grabar Kitarović su nakon sastanka saopštili da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima „koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija“.

Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, a posebno među takozvanim braniteljima, ali i među pripadnicima srpske zajednice, koja se stigmatizuje.

„Predsjednica odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na takav način koji će poštovati i manjine, ali i hrvatski narod, te da se razvija solidarnost i dijalog među njima“, navodi se u saopštenju koje su preneli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a da od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada.

„Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije rešio pitanje 30.000 logoraša, pitanje nestalih… Kako ćemo to opravdati sa ustavnog, ali i sa moralnog aspekta?“, zapitala je predsednica i istakla da — „Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava“.

„Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane. Smatram da je obaveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i da pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsednica Hrvatske Grabar-Kitarović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala