Kad Srbin iz BiH brani Hrvatsku od Hrvata

© AP Photo / Darko VojinovićKandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja
Kandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U danu kada je konačno potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, važan za Republiku Srpsku, predsedništvo BiH je preglasavanjem srpskog člana Milorada Dodika odlučilo da pokuša da zaustavi gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

Srpski član Predsedništva i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik objasnio je novinarima u Sarajevu da su „članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, na sednici Predsedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, preglasavanjem sprskog člana, pokušali da naprave subverziju, ’ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji‘“.

Na ovo su reagovali i poslanici RS, uz tvrdnju da u Federaciji BiH postoje političke strukture koje političkim delovanjem u institucijama BiH, žele da Republici Srpskoj naprave političku ili ekonomsku štetu.

Hrvati u BiH bez svog člana

Na pitanje da li je zaista tako, odgovor je dao predsednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski, objašnjavajući da je ovo konkretan primer koji ide u prilog tvrdnjama da je Željko Komšić predstavnik ne hrvatskog, nego bošnjačkog naroda i da preglasavanje služi da bi se sprečilo ono što je podjednako dobro za interese svih naroda, a pre svega srpskog.

„Iz ovog događaja se ponovo vidi da je BiH napravljena tako da opstruiše sve napore koje bi normalna država podržala. Zato to nikada neće ni biti. Komšić bi trebalo da zastupa interese Hrvatske i Hrvata u BiH, ali on očito nije njihov realni predstavnik, a i iz ovoga vidi da je izabran glasovima muslimana, a ne Hrvata. Tako da Bošnjaci imaju dva predstavnika, što se pokazalo kao vrlo nefunkcionalno“, ističe Deđanski.

Što je najgore, dodaje on, u ovom slučaju je reč o temi koja se striktno tiče života građana u BiH, a ne neke veće geopolitičke priče.

Parlament RS će reagovati

„Zašto to sad neko ne dozvoljava? Zato što leči neke svoje lične frustracije i time osporava mogućnost da se nešto uradi. Dodik je najavio da će Skupština RS u svakom slučaju raspravljati o tome na šta Srbi imaju pravo, kao i da će se ova odluka i glasanje osporiti. Znači, ovo nije kraj i ovim se pokazuje da srpska strana zastupa interese Srbije, a brine i za interes hrvatskog naroda“, ističe naš sagovornik.

Deđanski ocenjuje da je bošnjačkom faktoru pre svega stalo da u BiH ništa ne funkcioniše, već da se „uništi svaki pokušaj normalnosti“.

Dodika su na sednici Predsedništva preglasali Džaferović i Komšić u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu. On je zbog toga zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa, a o svemu će konačnu reč dati Narodna skupština Srpske.

EU dala pare za most

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose i ocenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno. Ujedno, izrazio je nadu da će Narodna skupština Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim pre jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaveštena u zaključcima sa sednice.

Inače, izgradnja Pelješkog mosta je sporna za deo javnosti u BiH, zbog toga što se time navodno ugrožava teritorijalni integritet zemlje (slobodan pristup međunarodnom moru iz pravca Neuma), dok za Hrvate ima veliki značaj, jer će predstavljati „kopnenu“ vezu južne hrvatske jadranske obale koju preseca dvadesetak kilometara obale koja pripada Bosni i Hercegovini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala