Istraživanje: SPC u Crnoj Gori i dalje ima najveće poverenje građana

CC0 / / Manastir Đurđevi stupovi kod Berana
Manastir Đurđevi stupovi kod Berana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da treba da postoji samo Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori smatra čak 46,6 odsto ispitanika, dok 4,9 odsto veruje da treba da postoji samo „crnogorska pravoslavna crkva“. Samo 22,4 odsto ispitanih smatra da treba da postoje obe crkve, dok 20,7 odsto nema stav o ovom pitanju, pokazuje najnovije istraživanje Centra za demokratsku tranziciju.

Istraživanje, koje je sprovedeno u periodu od 1. do 13. jula, na uzorku od 1.002 ispitanika, pokazalo je i da je povjerenje građana Crne Gore u Evropsku uniju niže u odnosu na kraj prošle godine, i to za više od pet procenata, dok je veći broj građana koji nijesu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni.

Milena Bešić, izvršna direktorica CEDEM-a, kazala je da je istraživanje pokazuje da 30 odsto građana smatra da Crna Gora ide pravim putem, 44,8 odsto smatra da ide pogrešnim putem, dok 25 odsto nema jasan stav.

„Smanjuje se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, a povećava se broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem“, kazala je Bešić.

Ona napominje i da je veći broj građana koji nijesu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni.

„U odnosu na kraj prošle godine, dodatno je smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade“, kazala je Bešić.

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku ima sistem obrazovanja — 52 odsto, slijede Srpska pravoslavna crkva — 47,8 odsto i zdravstveni sistem — 44,7 odsto. Najmanje poverenja ispitanici imaju u takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu — 16,4 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala