Iran: Nemamo informacije da smo izgubili dron

© East News / AP Photo/Jamejam Online, Chavosh HomavandiLansiranje iranskog drona na vojnim vežbama na jugu Irana
Lansiranje iranskog drona na vojnim vežbama na jugu Irana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran nema informacije o gubitku bespilotne letelice, saopštio je novinarima iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

„Nemamo informacija da smo danas izgubili dron“, rekao je Zarif.

Prethodno je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio da je američki ratni brod u Ormuskom moreuzu oborio iransku bespilotnu letelicu koja je, navodno, predstavljala pretnju američkim vojnicima. Pentagon je naglasio da su mornari delovali u samoodbrani.

Nakon toga, Zarif je na Tviteru objavio kartu sveta sa izdvojenim siluetama Sjedinjenih Američkih Država i Irana. Na karti je crvenom tačkom obeležen Ormuski moreuz koji se nalazi na južnoj granici Irana, na suprotnom kraju karte Sjedinjenih Američkih Država. Objavu na Tviteru prati jedna jedina reč — „podsetnik“.

​Odnosi između Vašingtona i Teherana pogoršali su se nakon što su 13. juna u Omanskom zalivu napadnuti naftni tankeri „Front altejr“ i „Kokuka korejdžus“. Sjedinjene Američke Države su za napad optužile Iran i saopštile da nameravaju da štite slobodu plovidbe u regionu.

Iranski zvaničnici američke optužbe smatraju neosnovanim i navode da su i sami zabrinuti zbog incidenta. Oni su, takođe, istakli da su pomagali u spasavanju mornara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala