Iran tvrdi da je zaplenjeni tanker britanski, London demantuje

© AP Photo / Press TV Naftni tanker "Rijah" okružen iranskim patrolnim čamcima
Naftni tanker Rijah okružen iranskim patrolnim čamcima  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod koji su zarobile snage Korpusa čuvara islamske revolucionarne (deo iranskih oružanih snaga), a koji je prevozio krijumčareno gorivo, plovio je pod britanskom zastavom, saopštila je agencija „IJC“, pozivajući se na informisani izvor.

„Brod koji su zadržale snage Korpusa, kretao se Ormuskim moreuzom pod britanskom pratnjom i zastavom“, saopštio je izvor.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su htele da brod bude u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su odbili da ga priznaju kao svog, jer nisu hteli nove napetosti sa Iranom.

Iranski vojnici u Ormuskom moreuzu - Sputnik Srbija
Objavljen snimak tankera zadržanog u Iranu (video)

Kasnije je Velika Britanija saopštila da tanker koji je Iran zaplenio nije plovio pod britanskom zastavom.

„Koliko znamo, nema britanskih interesa na tom brodu“, rekao je portparol britanske Vlade.

Iranska mreža „IRIB“ javila je da tanker plovi pod zastavom Paname, dok se na snimku koji je objavila televizija „Pres TV“ vidi da ispod naziva tankera „Rijah“ piše „Panama“.

Korpus čuvara Islamske revolucije je u četvrtak saopštio da je prošlog vikenda zadržao strani brod sa krijumčarenim gorivom u oblasti Persijskog zaliva, ali nije objavio njegov naziv. Na brodu je bilo 12 stranaca, čije državljanstvo nije naznačeno, kao ni kojoj zemlji brod pripada.

Ranije je televizija „Al Arabija“ saopštila da je naftni tanker „Rijah“ nestao sa radara u Ormuskom moreuzu. On je dodao da tanker ne pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima i da ga one nisu iznajmile. Izvor televizije demantovao je izveštaje da je brod iznenada promenio kurs i izgubio se u Ormuskom moreuzu u blizini obale Irana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala