Prvi pouzdan znak da bi Iran i Amerika mogli da zakopaju ratne sekire

© Depositphotos.com / MaxxyustasIranska nafta
Iranska nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene sirove nafte naglo su pale u utorak, nakon što su predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo ublažili ton prema Iranu, piše RT.

Trampovi i Pompeovi komentari usledili su dan nakon što je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na američkoj televiziji En-Bi-Si rekao da su se izgleda „otvorila vrata za neku vrstu pregovora“.

Na pitanje šta je potrebno da se desi da bi se Iran vratio za pregovarački sto, Zarif je odgovorio pitanjem: „Ne, mi smo već za pregovaračkim stolom. Amerika je ta koja ga je napustila. A uvek su dobrodošli da se za njega vrate“.

On je rekao da su potezi Irana u smeru povlačenja iz delova sporazuma iz 2015. godine samo odgovor na to što se SAD nisu pridržavale dogovorenog, jer se Trampova administracija jednostrano povukla iz Sporazuma 2018. godine.

Na pitanje novinara En-Bi-Sija Lestera Holta da li bi proces obogaćivanja mogao da bude obustavljen, odgovorio je: „Naravno. Može da bude povučen u roku od nekoliko sati“.

© AP Photo / Hadi MizbanDžavad Zarif: SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija
Prvi pouzdan znak da bi Iran i Amerika mogli da zakopaju ratne sekire - Sputnik Srbija
Džavad Zarif: SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija

Zato je postavljeno pitanje da li bi Iran pregovarao ako sankcije budu ukinute.

„SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija. Kada te sankcije budu ukinute, otvoriće se prostor za pregovore“, rekao je Zarif.

Iran je spreman da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Vašington ukine sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, izjavio je i iranski predsednik Hasan Rohani u nedelju, dok administracija američkog predsednika Donalda Trampa tvrdi da je otvorena za pregovore sa Iranom o dalekosežnijem sporazumu o nuklearnim i bezbednosnim pitanjima.

„Uvek smo verovali u razgovore. Ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo da razgovaramo sa Amerikom danas, odmah sada i bilo gde“, rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Međutim, Iran je postavio kao uslov za razgovore da se toj zemlji omogući da izvozi onoliko nafte kao što je to bilo pre nego što su se SAD povukle iz nuklearnog pakta sa svetskim silama u maju 2018. godine.

Između Teherana i Vašingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsednik Donald Tramp prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila i ponovo uveo sankcije toj zemlji koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Francuska, Britanija i Nemačka, koje su takođe potpisale sporazum iz 2015. godine, u zajedničkom saopštenju navele su da je „vreme da se zaustave eskalacije i obnovi dijalog“, dok je Tramp u sredu izjavio da će sankcije biti „značajno povećane“.

U intervjuu za „Vašington post“, Pompeo je odbacio Rohanijevu ideju kao „istu ponudu koju je ponudio Džonu Keriju i Baraku Obami“. Kao znak da su Sjedinjene Države spremna na pregovore, Rojters navodi da su ministru spoljnih poslova Irana Zarifu odobrile vizu da bi prisustvovao sastanku UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala