Savet Evrope pozvao Rusiju da preuzme odgovornost za pad aviona MH17

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o padu aviona "Malezija erlajnsa" "Boing 777" na letu MH17
Predstavljanje izveštaja o padu aviona Malezija erlajnsa Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije pozvao je Rusiju da prizna odgovornost za rušenje „boinga 777“ iznad Donbasa 2014. godine.

Deklaracija koju je usvojio Savet EU takođe poziva rusku stranu da započne punu saradnju u okviru tekuće istrage ove tragedije.

Istražni tim, koji istražuje uzroke pada aviona na letu MH17, objavio je „nove podatke“, a među osumnjičenima su navedeni Rusi. Kao rezultat toga i dalje ima više pitanja nego odgovora.

Izjava je objavljena povodom pete godišnjice pada malezijskog „boinga“ MH17 u Donbasu. U tekstu se navodi da Evropska unija čini sve napore da ustanovi „istinu, pravdu i odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama u skladu sa Rezolucijom 2166 Saveta bezbednosti UN“. Osim toga, u deklaraciji se navodi da Evropska unija pozdravlja pokretanje krivičnog postupka protiv četvorice osumnjičenih.

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Svih 298 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Izveštaj Istražne grupe

Međunarodna istraga je 19. juna objavila novi izveštaj u kome su navedena imena četvorice osumnjičenih za pad „boinga“, a to su Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov, kao i Ukrajinac Leonid Harčenko.

U okviru istrage članovi tima su koristili informacije iz sumnjivih izvora, kao što su fotografije sa društvenih mreža.

Istraga smatra da su oni umešani u dopremanje raketnog kompleksa „buk“ na položaje u Donbasu i u napad na malezijski „boing“. Predstavnik Zajedničke istražne grupe je rekao da će oni biti optuženi za ubistvo, a za njima će biti raspisana međunarodna poternica. Zajednička istražna grupa je saopštila da će suđenje o padu MH-17 početi 9. marta 2020. godine u Holandiji.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog „boinga“ neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala