Vašington: Novi sporazum SAD i Rusije treba da obuhvata čitav nuklearni potencijal Moskve

© REUTERS / ERIN SCOTTKandidat za ministra odbrane SAD Mark Esper
Kandidat za ministra odbrane SAD Mark Esper - Sputnik Srbija
Pratite nas
O produživanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju (START-3) treba misliti u širem kontekstu, jer on ne uzima u obzir sav nuklearni potencijal Rusije, a mogući novi sporazum bi trebalo da uključuje sve aspekte, uključujući nestrateška nuklearna punjenja, izjavio je kandidat za šefa Pentagona Mark Esper.

„Mislim da je došlo vreme da se čitav ruski nuklearni arsenal obuhvati Sporazumom o kontroli naoružanja“, rekao je Esper u izjavi za Senat.

„Produženje ugovora START-3 potencijalno bi se moglo uklopiti u nove okvire kontrole naoružanja... Ministarstvo odbrane (SAD) je zabrinuto što novi sporazum ne uključuje poboljšanje i rast nestrateškog nuklearnog naoružanja koje Rusija ima na raspolaganju. Koliko shvatam, predsednik (Donald Tramp) je naredio svom timu za nacionalnu bezbednost da razmišlja o kontroli naoružanja u širem smislu i onom što se tiče sistema naoružanja koje pokriva i što se tiče zemalja koje uključuje. Potrebno je ograničiti ubrzani rast nuklearnog potencijala Kine. Ako budem izabran, podržaću ovaj proces“, rekao je Esper.

„Rusija modernizuje i proširuje postojeći arsenal od oko 2.000 nestrateških nuklearnih punjenja koji se mogu postaviti na brodove, podmornice i avione, u kopnene snage, na sredstva za presretanje protivvazdušne/protivraketne odbrane. Nijedno od tih punjenja nije ograničeno nekim dogovorom o kontroli naoružanja“, ocenio je Esper.

Lansiranje američke interkontinentalne balističke rakete Minutmen III sa vojne baze u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pentagon: Nastavićemo da pomažemo u borbi protiv mešanja Rusije u izbore

„Nažalost, Rusija je odgovorila odbijanjem na prethodne američke napore za smanjenje nestrateškog nuklearnog naoružanja, ali napominjem da je Senat (SAD) uključio u rezoluciju o ratifikaciji novog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja zahtev da budući sporazumi uključuju rusko nestrateško nuklearno oružje“, rekao je on.

Rusija i Sjedinjene Američke Države će 17. i 18. jula u Ženevi održati dijalog o strateškoj stabilnosti. Američki zvaničnici su izjavili agenciji Rojters da je planirano da se na pregovorima razmatra inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa o potpisivanju širokog Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala