Amerikanci pokušavaju preko Rusa da shvate šta to rade Kinezi

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici SAD će na sastanku u Ženevi sa kolegama iz Rusije razgovarati o mogućem trostranom sporazumu o nuklearnom oružju sa Kinom, javlja agencija Rojters, pozivajući se na američke zvaničnike.

„Ako sastanak bude uspešan, on će, prema mišljenju Rusa, uneti više jasnoće u tome kako stvari stoje sa Kinezima“, rekao je jedan od sagovornika agencije.

„Mi smatramo, da kucnemo u drvo, da smo došli do trenutka kada možemo da pokušamo ponovo da započnemo diskusiju“, dodao je on.

SAD ne očekuju od dijalogu u Ženevi napredak u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, a smatraju prevremenim i razgovore o produžetku Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

„Američki zvaničnici ne planiraju da razgovaraju o povratku na dogovor START 3 iz 2011. godine“, javlja agencija.

Jedan od činovnika je nazvao „prevremenim“ dijalog o START 3, koji ističe u februaru 2021. godine i koji može biti produžen na pet godina. Prema njegovim rečima, to je problem za sledeću godinu.

Ranije je saopšteno da će prvi zamenik državnog sekretara SAD Džon Saliven i zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov razgovarati sutra u Ženevi o strateškoj stabilnosti. 

Ranije je Donald Tramp predložio da se zaključi sporazum „nove generacije“ o ograničavanju nuklearnog oružja, u koji bi ušle SAD, Rusija i Kina i koji bi obuhvatao sve tipove nuklearnog oružja. Tramp nije saopštio o čemu se tu konkretno radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala