Optužuju Rusiju za kršenje sporazuma kako bi sakrili da prave novu krstareću raketu

© AP Photo / U.S. Navy Ispaljena američka krstareća raketa
Ispaljena američka krstareća raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je pozvala Rusiju da održi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da „odmah preduzme korake“ u skladu sa njegovim odredbama, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg svu odgovornost za očuvanje tog dogovora svalio na Rusiju i naglasio da Moskva ima „poslednju šansu“ da učini sve kako bi taj dokument spasla.

Ruski politikolozi skreću pažnju na to da je poziv upućen isključivo ruskoj strani, iako je upravo Vašington izašao iz tog sporazuma, skrivajući se iza praznih optužbi protiv Moskve.

Podsećajući na to da je Rusija suspendovala dogovor o raketama kao odgovor na povlačenje SAD iz tog sporazuma, u ruskom Savetu Federacije takve pozive nazivaju „političkim cinizmom“. Zamenik predsednika komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov je istakao da je Rusija zainteresovana za očuvanje dogovora o raketama i da je spremna da se istog trenutka vrati njegovoj implementaciji, čim Vašington potvrdi svoju spremnost da učini isto.

Kako bi se „spasao“ sporazum, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je predložio Rusiji da uništi sve rakete 9M729 u najkraćem mogućem roku, a u slučaju da to ne učini, Rusija će snositi svu odgovornost.

I Federika Mogerini je izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u vezi sa Sporazumom, koji bi mogao da prestane da važi 2. avgusta ove godine. Ona je rekla da Brisel žali zbog zvanične odluke Rusije od 3. jula 2019. godine — da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu — i pozvala je Moskvu da efikasno odgovori na ozbiljne zabrinutosti koje su više puta izražene zbog razvoja, proba i raspoređivanja njihovih kopnenih protivraketnih sistema 9M729, kao i ozbiljne zabrinutosti nastale zbog nekompatibilnosti tog sistema sa odredbama Sporazuma o likvidaciji raketa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Rusija ima poslednju šansu da spasi Sporazum o raketama

Ruski eksperti ističu da izjave Mogerinijeve ponavljaju glavnu ideju američke strane o tome da ovaj sporazum mora biti nedvosmisleno uništen ili preformulisan na takav način da se dobije apsolutno jednostrana prednost u korist Zapada.

Rusija je u više navrata pokazala spremnost da razgovara o ovoj temi, uključujući i „spornu“ raketu 9M729, a rusko Ministarstvo odbrane je čak i početkom godine održalo brifing za inostrane vojne atašee i predstavilo tu raketu iz kompleksa „Iskander M“, za koju SAD tvrde da narušava Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Na brifing su bili pozvani vojni atašei i predstavnici vojno-diplomatskog korpusa zemalja ODKB-a, BRIKS-a, Evropske unije i NATO-a, kao i još nekoliko država. Vojni atašei SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, kao i predstavnici Evropske unije i Misije NATO-a nisu došli.

Zamerke SAD grade se na tvrdnjama da je domet leta ruske rakete 9M729 veći od dozvoljenih 500 kilometara, ali američka strana nije iznela nikakve dokaze da Moskva krši dogovor. Ta raketa, ističu u ruskoj prestonici, ima domet 480 kilometara, što je u skladu sa Sporazumom, pa samim tim raketa neće biti uništena.

S druge strane, Rusija je predstavila dokaze da Amerika direktno narušava Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, počev od toga da u Evropi razmeštaju kopnene lansirne uređaje Mk-41 koji mogu da lansiraju krstareće rakete „tomahavk“, do izgradnje fabrike za rakete srednjeg dometa u Tusonu koja je počela još pre dve godine.

Ruski vojni ekspert Vladimir Kozin navodi da su Amerikanci odavno najavili svoje povlačenje iz Dogovora o raketama i da su za poslednjih 17 godina desetak puta prekršili sporazum, kada su prilikom testiranja sistema protivraketne odbrane koristili zabranjene rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja.

Rakete srednjeg i dugog dometa - Sputnik Srbija
Ako Rusija prekrši „raketni sporazum“, SAD će preduzeti mere

Američke optužbe da Rusija navodno krši dogovor potpuno su neistinite, naglašava Kozin.

„Glavni razlog zbog koga Amerikanci hoće da izađu iz dogovora je taj što su oni odavno doneli odluku da naprave krstareću raketu kopnenog baziranja srednjeg dometa sa nuklearnom i nenuklearnom opremom i s perspektivom da ona bude raspoređena na teritoriji niza evropskih zemalja. A sve njihove izjave i optužbe nisu ništa drugo nego informaciono pokriće“, kaže Kozin za Sputnjik.

Ruski politikolozi objašnjavaju da je sada glavni cilj formirati javno međunarodno mišljenje da je Rusija odgovorna za kršenje sporazuma, koji je ograničio širenje raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Mislim da su sve ovo političko-tehnološke igre. Inicijativa je došla iz Sjedinjenih Država, a Rusija je objavila da se povlači iz Dogovora o raketama nakon što je Tramp više puta govorio o poništavanju ovog ugovora. Postoji određeni antiruski trend i NATO je zadužen da ga raspiruje, samim tim stimulišući svoje jedinstvo, koje je pod velikim znakom pitanja. Kako se može održati jedinstvo? Podgrevanjem priča o ruskoj pretnji i pozivanjem Rusije na ’red‘ – i oni se time bave po inerciji. Međutim, može se konstatovati da je Stoltenberg promašio metu, zato što su SAD bile inicijator povlačenja iz Sporazuma“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Jevgenij Benj.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala