Makron posle susreta s Vučićem: Nema datuma za Srbiju

© Sputnik / Dejan SimićFrancuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji u Palati „Srbija“
Francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nije određen datum za ulazalk Srbije u EU. Prema njegovim rečima, u narednim mesecima trebalo bi da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je velika čast što je u poseti Srbiji francuski predsednik Emanuel Makron. On mu se zahvalio na časti koju je ukazao građanim Srbije i dodao da veruje da će svojim delima umeti da izraze zahvalnost za pruženu ruku prema Srbiji.

„Imali smo dug razgovor u četiri oka. Moguće je da ni sa kim nisam imao tako otvoren razgovor. Saslušao sam ga i izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora“, rekao je Vučić.

„Razgovarali smo toliko dugo da teško da ima teme koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu i zalagao se za to da nam Francuska pomogne kako na našem evropskom putu, tako i po pitanju Kosova. Rekao sam mu kakav ugled Francuska uživa u Srbiji, kao i o onome što se dešavalo u Berlinu“, rekao je Vučić. 

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je izdvojio izgradnju metroa.

„Nastavićemo da radimo sa francuskim prijateljima, zahvalni smo i za odličnu ponudu za aerodrom“, dodao je on.

Vučić se posebno zahvalio francuskim kompanijama i Makronu za podršku da vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

Vučić: Nemamo problem da otvorimo koju god temu

„Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje od Francuske, to radimo da bismo zaštitili svoju zemlju kao vojno-neutrlanu“, kaže predsednik Srbije.

Zadovoljan je i kupovinom raketa Mistral.

„Za nas je od izuzetnog značaja i ugovor o deponiji, kao i francuska škola u Beogradu“, dodao je presednik SRbije.

„To su sve stvari koji dubinski menjaju naše odnose“, rekao je Vučić i podsetio da Francuska zapošljava više od 12.000 ljudi u Srbiji.

„Ocenjujem izuzetno važnom zajedničku izjavu Srbije i Francuske i o podršci našeg evropskog puta“, kaže Vučić.

„Srećan sam što sam imao priliku da ugostim francuskog predsednika i otvoreno i iskreno govorim o ključnim pitanjima, u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske pomoći“, rekao je Vučić i dodao:

„Nisam sanjar i neko ko misli da su moguće nemoguće stvari, ali sam uveren da je politički entuzijazam Makrona može da unese brojne promene na našem kontinentu.“

„Nemamo problem da otvorimo koju god temu, trudim se da ljubazno odgovorim na sva pitanja. Kod nas u Srbiji postoji samo jedna uvreda, da nam kažu da smo negostoljubivi“, primetio je Vučić.

Makron: Hvala za pomoć obnovi Notr Dama

Makron je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu, podsetivši da je ovo prva poseta francuskog predsednika Srbiji od 2001. To je dug period i srećan sam što sam mogao da održim reč i budem ovde.

„To radim u posebno trenutku u istoriji Evrope što našim razgovorima može da da poseban značaj. Pre 180 godina uspostavljeni su naši odnosi a pre 100 godina smo se borili se zajedno. Istorija koja spaja naše narode je dugovečna a tu istoriju ponekad zaboravimo. Pričali ste o ponosu i bili ste u pravu, i jedni i drugi smo jako vezani za slobodu“, rekao je Makron.

© Tanjug / Zoran ŽestićMakron: Srbija je velika nacija
Makron posle susreta s Vučićem: Nema datuma za Srbiju - Sputnik Srbija
Makron: Srbija je velika nacija

„Naše prijateljstvo je takvo da treba da učinimoa sve da prevaziđemo izazove i nerazumevanja da bismo zajedno gradili budućnost“, rekao je predsednik Francuske.

Makron se zahvalio Vučiću na dočeku i za velikodušnost, podsetivši da je Srbija dala donaciju za Notr Dam.

„Naši odnosi treba da dobiju novi dinamizam, a potpisani sporazumi o tome svedoče“, kazao je Makron, navodeći primer Vansija.

„Na ekonomskom planu želimo da ojačamo naš angažman“, naveo je on, dodajući da je bilo reči i o projektu metroa.

 

Makron: Srbija je velika nacija

Francuski predsednik je naglasio da delegacija koja je došla sa njim danas pokazuje koliko je njegova zemlja sprema na saradnju sa Srbijom, ali i koliko je politički angažovana. On se takođe zahvalio Srbiji na saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, a izdvojio je i potpisane sporazume o vojno-tehničkoj saradnji.

„Pored ovog bilateralnog odnosa, Srbija je velika nacija“, rekao je Makron.

„To kažem kada neki u svetu mogu da imaju utisak da ovaj region u narednih 10 godina može da bude mesto gde će se preplitati različiti uticaji. Vi držite do vaše suverenosti a verujete da je važna činjenica da je Srbija u Evropi i odgovornost Evrope prema Srbiji. Srbija ima vokaciju da se pridruži EU, vi ste uvek bili odgovorni i govorili da ćete ući kad budete spremni“, rekao je Makron, dodavši da je bilo reči o reformama u Srbiji.

Francuska želi da podrži dijalog Beograda i Prištine

„Mislim da EU ne funkcioniše danas dobro i da mislim da je to kompatibilno sa procesom u kom se nalazi Srbija, da moramo da brzo donosimo odluke kako bismo bili suverena sila naspram Kine i SAD, tako da i vi i mi moramo da delujemo, ali i vi i mi želimo da idemo tim putem. Kada Evropa ne bi želela taj dijalog, mi bismo bili veliki grešnici“, rekao je Makron.

On je takođe ocenio da predsednik Vučić ima hrabrost da brani suverenitet zemlje ali i da gradi kompromise.

„Ako Evropa želi da bude jaka, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum. Naša odgovornost je da vam damo podršku da se taj kompromis pronađe“, rekao je Makron.

„Francuska će biti spremna da  zajedno s Nemačkom podrži obnovu dijaloga i u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje. Angažovao sam se po tom pitanju, jer verujem u budućnost ovog region, ali i zato što verujem u Evropu. A ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikata. Naš angažman je znak evropskog suvereniteta“, poručio je Makron.

© REUTERS / DJORDJE KOJADINOVICMakron: Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikata
Makron posle susreta s Vučićem: Nema datuma za Srbiju - Sputnik Srbija
Makron: Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikata

Pitanja novine Monda Vučiću odnosilo se na reforme u oblasti vladavine prava i kontrole medija, dok je Makrona pitao zašto se nije sreo sa predstavnicima opozicije u Srbiji.

Makron je rekao da je o tome razgovarao sa Vučićem i da želi da Srbija napreduje u sferi vladavine prava.

Makron: Razgovaraću s Putinom i Trampom o Iranu

Kad je reč o opoziciji, kazao je da sve političke snage u Srbiji imaju „stalni dijalog sa francuskom ambasadom“.

Odgovarajući na pitanje o Iranu, rekao je da ga situacija brine, i da je važno da se spasi nuklearni sporazum. 

„Dinamika koju smo kreirali poslednjih nekoliko dana mislim da je stvorila mogućnost da se spreči najgore, dobili smo novi angažmman od strane Evrope. Razgovaraću ove nedelje sa predsednikom Putinom i Trampom i nastavićemo da radimo na smanjenju eskalacije u tom regionu“, rekao je Makron.

Odgovarajući na pitanje o vladavini prava, Vučić je rekao da Srbija pokušava sebe da menja u različitim oblastima.

Nezavisnost pravosuđa je, dodao je, veliki problem s kojim se još uvek suočavamo i nadam se da ćemo uspeti da ga rešimo u narednom periodu.

„Što se tiče bojkota rada parlamenta, mislim da je to najbolje mesto za izražavanje različitih stavova, ali oni koji se bune nisu u parlamentu zato što niko za njih nije glasao. Radovaću se da ih Makron primi što pre. Oni ne žele da se sretnu sa mnom, ali želeo bih da ih predsednik Makron primi, a mi smo uvek spremni da razgovaramo s njima u parlamentu“, rekao je Vučić.

„Nemamo problem da razgovaramo s njima na jedinom mestu gde se razgovara, a to je parlament“, poručio je predsednik Srbije.

„Naše je da čuvamo svoju nezavisnost i da napredujemo, da svakog saslušamo, ali da na vlast dođe onaj ko ima 3,7 posto, to još nisam čuo", dodao je.

Na pitanje da li je čuo od Makrona nešto ohrabrujuće kad je reč o Kosovu, Vučić je rekao da se svakako neće desiti to da Francuska promeni stav prema Kosovu, ali da ga je molio da nam pomogne u traženju kompromisa.

„Hvala mu što je bio spreman da nas sasluša. Uzdam se u njegovu pomoć, ne samo našoj zemlji, nego svima u regionu gde smatram da je kompromisno rešenje jedino moguće. Imam puno poverenje u iskrenu želju Makrona da doprinese stabilnosti regiona", rekao je Vučić.

"Znam koliko Srba se namrgodi kad čuje da Makron kaže da je Kosovo nezavisno, ali mi moramo da prihvatimo da postoje zemlje koje misle drukčije od nas, a francuski predsednik je jedan od retkih koji su spremni da nas saslušaju i pomognu. Sve drugo je na čekanju“, rekao je Vučić i ponovio da želi mir i dogovor s Albancima, a "ostalo je na predsedniku Makronu i EU“.

Makron: Nemam magično rešenje u džepu

Uz konstataciju da jenemoguće vratiti istoriju unazad, francuski lider je naglasio da se mora tražiti kompromis između dijametralno suprotnih stavova.

„ Mora svako da se pomeri, moramo da nađemo put“, rekao je francuski predsednik.

„Kada prošlost ne može da prođe, kad je sećanje teško, uvek je situacija problematična, to kažem na osnovu prošlosti Francuske“, naveo je Makron i podsetio na konflikte Francuske i Nemačke.

© REUTERS / DJORDJE KOJADINOVICPredsednik Francuske Emanuel Makron: Nema magičnog rešenja ni u mom džepu, ni u džepu Nemačke, Rusije, SAD
Makron posle susreta s Vučićem: Nema datuma za Srbiju - Sputnik Srbija
Predsednik Francuske Emanuel Makron: Nema magičnog rešenja ni u mom džepu, ni u džepu Nemačke, Rusije, SAD

„Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne naći nikakav kompromis, ne napraviti nikakav korak, neka pogledaju prošlost Evrope i šta se desilo s onima koji su imali takav diskurs“, istakao je Makron.

„Ti loši vetrovi su svuda u Evropi. Verujem u patriotizam, i dubinski sam Evropljanin ali nisam nacionalista, jer nacionalizam je nešto što se tiče mržnje drugog. Nacionalista je patriota bez projekta, takvi postoje i kod nas i svi oni koji kažu da je pravi projekat da nastavimo da mrzimo komšiju nemojte im verovati. Nema magičnog rešenja ni u mom džepu, ni u džepu Nemačke, Rusije, SAD. Odgovor je u vašim srcima i u inteligenciji onih koji donose odluke. Rekao sam da ću uložiti svu energiju kako bismo našli to rešenje jer verujem u stabilnost regiona“, rekao je Makron.

Kako je naglasio, veruje da je budućnost Srbije u spremnosti da izgradi takav sporazum, samo je pitanje da li je Evropa u stanju da takav sporazum postigne.

Makron: Nema datuma za članstvo Srbije u EU

„Radi se o kompleksnim pitanjima, rešenje je na narodima i njihovim rukovodiocima“, ocenio je Makron.

Na pitanje o evrointegracijama Srbije, Makron je rekao da nema datuma i da se ne treba zatvoriti u kalendar.

„Ovo je proces koji Srbiju približava EU, postoji niz reformi koje treba sprovesti. Ono što radimo to je mnogo jače od bilo kakvog procesa ili izveštaja“, rekao je francuski predsednik.

Ponovio je da EU ne može da se širi a da se ne reformiše.

„Zaista verujem u Evropu koja nije birokratska. Ne zaljubljujemo se u propise i norme. Evropa je pre svega divan politički projekat, priča o ljubavi koja je izgrađena na vekovima ratovanja, u jednom trenutku smo odlučili da izađemo iz toga, a na nama je da to redovno hranimo“, naveo je Makron, uz ocenu da u toj Evropi i Srbija ima svoje mesto. .

Potpisani sporazumi

U prisustvu predsednika Srbije i Francuske razmenjeni su takođe potpisani sporazumi o saradnji dve zemlje u različitim oblastima, od prosvete i kulture do vojno-tehničke saradnje i energetike. U ime Srbije sporazume su razmenili sa partnerima iz Francuske ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Mladen Šarčević, Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Zoran Radojičić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala