Arenavirus, nova bolest hara Latinskom Amerikom

CC0 / piksabej / Miš
Miš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbijanje arenavirusa ne daje predah bolivijskim lekarima, koji su zajedno sa Ministarstvom zdravlja, u stalnoj borbi da identifikuju i kontrolišu virus koji je već izazvao smrtne slučajeve.

Panamerička zdravstvena organizacija definisala je arenavirus kao bolivijsku hemoragičnu groznicu, jer je epidemija nastala u Boliviji. Virus spada u viruse zonoze. Nakon nedelja neizvesnosti, objavljeno je da se ova epidemija prenosi direktnim kontaktom sa glodara ili izmetom glodara.

Simptomi su glavobolja, bol u zglobovima, mišićima, temperatura i unutrašnja krvarenja, tako da se lako može greškom otpisati kao grip. Dosad je poznato da virus ima period inkubacije od 14 dana, pa se preporučuje da se za vreme poljoprivrednih radova koristi zaštita.

Poreklo virusa

Sve je počelo kada se farmer vratio sa useva pirinča sa simptomima epidemije, koja se u to vreme činila kao uobičajeni grip. Čoveku su pomagali lekari koji su nekoliko dana kasnije imali groznicu i više simptoma povezanih sa virusom. Farmer je umro 12. maja, zbog visoke temperature i unutrašnjeg krvarenja, a lekar koji ga je lečio je izgubio život krajem juna.

​Još dva su doktora u međuvremenu zaražena arenavirusom, jedan od njih je preminuo pre nekoliko dana, a drugi je u ozbiljnom stanju.

Dosad su najmanje četiri osobe umrle od izbijanja bolesti, a stanovništvo je i dalje zabrinuto.

Nacionalne mere za kontrolu virusa

Predstavnik PAHO-a dr Alfonso Tenorio istakao je da međunarodni stručnjaci jačaju kapacitete laboratorija za ispitivanje o riziku i biološkoj sigurnosti.

On je takođe najavio da nije neophodno proglasiti epidemiološko upozorenje.

„U ovom trenutku ne postoji globalni rizik za stanovništvo, ni u Boliviji, ni u susednim zemljama“, rekao je predstavnik Panameričke zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravlja Bolivije tvrdi da nije bilo novih slučajeva zaraze.

Sa svoje strane, Bolivijsko lekarsko udruženje je stupilo u 24-časovni štrajk zahtevajući bolje uslove za rad, nakon smrti svojih kolega.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala