Amerika treba da razmisli o razlozima zašto je Turska kupila S-400

© Turkish Defence Ministry via AP Ruski transportni avion sa elementima protivvazdušnog sistema S-400 na aerodromu u blizini Ankare
Ruski transportni avion sa elementima protivvazdušnog sistema S-400 na aerodromu u blizini Ankare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Odbora Saveta Federacije Rusije za bezbednost Franc Klincevič smatra da bi Sjedinjene Američke Države i NATO, umesto što uvode sankcije Ankari, trebalo da razmisle o razlozima zbog kojih je Turska kupila ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400.

„Apsurdno je pretpostavljati da tako iskusan političar kao što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prilikom donošenja odluke o kupovini S-400 nije hiljadu puta proračunao sve moguće rizike u vezi sa tim, uključujući i, naravno, američke sankcije protiv njegove zemlje. Ipak, odluka je doneta. Dakle, bilo je ozbiljnih razloga — i ekonomskih, i političkih, i vojnih. Upotrebiću citat iz ’Hamleta‘ Vilijema Šekspira: ’Nešto je trulo u državi Danskoj‘. O tome, prema mom mišljenju, pre svega treba da razmisle SAD i NATO, a ne da plaše Tursku sankcijama“, napisao je Klincevič na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema rečima senatora, sada „možemo samo da konstatujemo da se radi o ugovoru koji je u interesu obe strane“.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da Sjedinjene Američke Države planiraju da uvedu sankcije Turskoj zbog nabavke ruskih lansirnih sistema S-400.

Prethodno je grupa američkih senatora pozvala predsednika SAD Donalda Trampa da Turskoj uvede sankcije i da je isključi iz programa nabavke lovaca pete generacije F-35.

Ministarstvo odbrane Turske je u petak izdalo saopštenje o početku isporuke S-400 u zemlju. Kasnije je te informacije potvrdila je i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri diviziona S-400, vredan 2,5 milijardi dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Ankara odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala