Situacija u Venecueli, trgovina i uloga Rusije u svetu: O čemu su razgovarali Putin i Morales

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Evro Morales u Moskvi
Vladimir Putin i Evro Morales u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kremlju su održani pregovori Vladimira Putina sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom, koji se nalazi u Moskvi u zvaničnoj poseti. Na kraju sastanka potpisani su određeni sporazumi. Morales je potvrdio nameru svoje države da kupi rusku vojnu tehniku, posebno helikoptere.

Između ostalog, predstavnici Rusije i Bolivije su potpisali zajedničko saopštenje o jačanju koordinacije u međunarodnim poslovima. Potpisani su i memorandumi o saradnji u sferama nuklearne bezbednosti i energetike. „Rosatom“ i Ministarstvo energetike Bolivije su se dogovorili da zajedno rade na razvoju industrije litijuma.

Tokom sastanka, ruski lider je naglasio da se odnosi dveju država poslednjih godina uspešno razvijaju.

„Pred nama je dobra perspektiva, naše velike kompanije ulažu značajne resurse“, dodao je ruski lider, navodeći primer ulaganja „Gasproma“ u naftni sektor Bolivije, kao i saradnju sa „Rosatomom“.

Putin je ocenio da saradnja u oblasti poljoprivrede ima veliku perspektivu. On je izrazio nadu da će u Rusiju uskoro početi da stižu proizvodi iz Bolivije, uključujući govedinu.

Ruski lider je naglasio i da se stavovi dveju država o spoljnom mešanju u unutrašnje stvari Venecuele poklapaju – ono je nedopustivo.

Sa druge strane, Morales je ukazao na ulogu Rusije i njenog lidera u zaštiti međunarodnog prava.

„Ratno vazduhoplovstvo preporučuje da se od Rusije kupi tehnika za civilnu odbranu, zbog poplava i prirodnih katastrofa“, rekao je Morales Sputnjiku, nakon sastanka sa ruski liderom Vladimirom Putinom.

Bolivijski predsednik je pozvao Putina da poseti La Paz.

Morales se nalazi u radnoj poseti Moskvi. On je danas postao počasni doktor ruskog univerziteta RUDN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala