Šta piše u Deklaraciji usvojenoj na Jahorini

© AP Photo / Darko Bandicsamit PSJE na Jahorini
samit PSJE na Jahorini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učesnici samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na Jahorini usvojili su danas Deklaraciju u kojoj je naglašeno da puna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, kao i da je bezbednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbednost i stabilnost celog kontinenta.

„Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost. Projekat EU se pokazao kao najuspešniji i efikasan garant mira, stabilnosti i napretka u istoriji kontinenta“, navodi se u Deklaraciji i ističe se i da dobrosusedski odnosi, uzajamno poštovanje i iskren politički dijalog nemaju alternativu.

Učesnici Samita saglasni su da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, kao i da je najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu, prenosi RTRS.

„To je, takođe, najsnažniji podsticaj za sveobuhvatnu transformaciju regiona i promociju demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, uzajamnog razumevanja i povezanosti i dobrog ekonomskog upravljanja“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu je posebno naglašena potreba održanja momentuma proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme, kao i kredibiliteta politike proširenja, bazirane na striktnoj i fer uslovljenosti, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, kao i na načelu vlastite zasluge.

Istaknuto je da će učesnice SEECP-a, koje su već članice EU, nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu članica Procesa, koje još teže članstvu u Uniji.

Pohvale su upućene rumunskom predsedavanju Savetu EU i predsedavanju Sarajeva SEECP-u za zajedničko organizovanje neformalnog sastanka za jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi 22. marta u Sarajevu, koji je okupio direktore EU za zapadni Balkan, političke direktore članica SEECP-a, kao i predstavnike Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik predlaže: Sarajevo s Prištinom po modelu Beograda

Posebno mesto u Deklaraciji posvećeno je jačanju bezbednosti u regionu i opredeljenosti zemalja učesnika Procesa da zajednički rade da bi se efikasno suočile sa svim bezbednosnim pretnjama u regionu.

„Učesnici naglašavaju neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i organizovanog kriminala, sa fokusom na moderno ropstvo, trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, kao i na pranje novca i korupciju“, navodi se u Deklaraciji.

Pozdravljen je početak primene Integrisanog upravljanja internom bezbednošću i njegovog prvog stuba — Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma.

Kada se radi o ilegalnim migracijama, izraženo je uverenje da izazov ilegalnih migracija može biti prevaziđen samo zajedničkom saradnjom svih članica SEECP-a, pri čemu je apelovano na EU da po ovom pitanju nastavi konkretno da podržava region.

U Deklaraciji je ocenjeno da je jačanje ekonomske saradnje članica SEECP-a, kao i privreda zemalja regiona i EU od najvećeg značaja za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope.

„U ovom smislu, učesnici su potpuno svesni hitne potrebe za proširenjem povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU“, piše u Deklaraciji i precizira se da se povezanost ne odnosi samo na infrastrukturu, nego i na poslovnu, digitalnu i povezanost na polju kulture, kao i na povezanost mladih.

Kako se konstatuje u dokumentu — poboljšanjem povezanosti biće povećana i sposobnost regiona da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sveukupno blagostanje građana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Borisov traži javno izvinjenje od Dačića

U dokumentu je naglašen veliki potencijal digitalizacije za transformaciju privreda zemalja regiona i posebno je pozdravljeno potpisivanje Sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mobilnim mrežama zemalja zapadnog Balkana.

Upozoreno je na potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja prouzrokovanu egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije privrede.

„Ovaj fenomen nije percipiran samo kao privremeni i treba da ga rešavaju zajednički svi zainteresovani u regionu“, piše u dokumentu uz konstataciju da su kapaciteti mladih ključni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Učesnici snažno podržavaju rad Parlamentarne skupštine SEECP-a, uz prepoznavanje ključnog značaja uzajamne saradnje zakonodavnih tela u regionu, posebno razmenjivanja najboljih praksi i naučenih lekcija na svim područjima, piše u Deklaraciji i dodaje se da je to viđeno kao prikladan okvir za implementaciju evropskih standarda i harmonizaciju zakonodavnog rada sa EU.

U Deklaraciji je istaknuto i da učesnici posebno cene ulogu Savjeta za regionalnu saradnju (RČ) zbog „neumornog rada na održivosti regionalnog napretka“, kao i da je efektivna i rezultatski orijentisana saradnja između članica SEECP-a, EU i RČ-a donela okvir regionalne saradnje, koji je postigao konkretne rezultate u digitalnoj povezanosti, mobilnosti radne snage, socijalnoj inkluziji i koheziji, rodnoj ravnopravnosti, parlamentarnoj i bezbednosnoj saradnji.

Učesnici su izrazili i svoje uvažavanje predsedavanju Sarajeva SEECP-om od 2018. do 2019. godine i postignutim rezultatima pod motom „Bolja povezanost za bolji život“, a pozdravljeni su i prioriteti postavljeni za vreme ovog predsedavanja, sa naglaskom na evropski strateški pristup.

Iljir Meta - Sputnik Srbija
Iljir Meta došao na samit umesto Rame i poručio: Priznajte, Kosovo je država!

Kako se navodi, konstatovano je da su događaji i aktivnosti organizovani tokom predsedavanja Sarajeva SEECP-u osnažili ulogu ove inicijative i obogatili vezu članica.

Deklaraciju su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Iljir Meta, kao i premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov.

Među potpisnicima Deklaracije su i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac i predstavnik Moldavije Oleg Culea.

Dokument je zaključen u prisustvu generalnog sekretara RČ-a Majlinde Bregu i zamenika generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angeline Ajhorst.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala