Iljir Meta došao na samit umesto Rame i poručio: Priznajte, Kosovo je država!

© AP Photo / Hektor PustinaIljir Meta
Iljir Meta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Albanije Iljir Meta je pozvao BiH, na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi — da prepozna „realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja“.

Meta, je doputovao u Jahorinu na Samit PSJIE, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da se „solidariše“ sa privremenim prištinskim institucijama, koje su odbile da učestvuju na ovom skupu zbog poziva u kojem se takozvano Kosovo ne tretira kao (samoproglašena nezavisna) država, već po utvrđenom načinu za učešće na regionalnim skupovima uz fusnotu, odnosno uz zvezdicu.

On je rekao da su zato predstavnici privremenih institucija takozvanog Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom — „bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu“.

„Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju, ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa“, kritikovao je Meta.

„Pravo je vreme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti da je (takozvano) Kosovo nezavisna i suverena zemlja. Poštovanje suseda od suštinske je važnosti za zemlje Zapadnog Balkana“, podvukao je on.

Meta je dodao i da se regionalnim inicijativama jača unutrašnji dijalog regiona i da se tako daje doprinos sveukupnoj bezbednosnoj situaciji. Ukazao je i da je ostvaren veliki uspeh do sada, a kao primer — naveo je sporazum Atine i Skoplja, kao veliki napredak u regionalnoj stabilnosti.

Meta je istakao da je rešavanje bilateralnih izazova veoma bitno na putu ka EU, ali da su potrebne i reforme u državama regiona.

Redžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Erdogan traži osam „gulenista“, Dodik obećao da će ih isporučiti

Prema njegovim rečima — Albanija je svesna da ima dosta posla oko ispunjavanja kriterijuma i standarda, a posebno mora da ojača vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Njegovo je uverenje da će Savet EU u oktobru otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te je izrazio zahvalnost za viziju nemačke kancelarke Angele Merkel — da se pruži prilika Zapadnom Balkanu, jer je to u strateškom interesu poboljšanju saradnje regiona i EU.

Takođe je ocenio da je važno da zemlje regiona preduzmu mere za zaustavljanje odliva mozgova, jer je to pretnja svim državama regiona.

„Poboljšanje ekonomske saradnje i evropska perspektiva podstiču mlade da iskoriste potencijale svojih zemalja i da doprinesu izgradnju društva“, zaključio je predsednik Albanije Iljir Meta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala