Kako je „procureli“ dokument razotkrio najveću javnu tajnu međunarodnih odnosa

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Britanski establišment se iz petnih žila trudi da umanji štetu nastalu curenjem poverljivih dokumenata britanskog ambasadora u SAD, u kojima je on žestoko kritikovao Donalda Trampa. Uprkos svemu, jasno je da se veći deo tog istog establišmenta slaže sa svime što je rečeno u dokumentu, prenosi RT.

U suštini, bes koji je zapljusnuo zapadnu javnost posle obelodanjivanja stavova prvog britanskog čoveka u Vašingtonu samo je stavio u prvi plan ono što svi znamo — da iskrenost apsolutno nema šta da traži u međunarodnim odnosima, stoji u analizi RT-a.

Ser Kim Derok je Trampa nazvao „neveštim“, „nekompetentnim“, nespretnim... Sada se ispostavlja da je upravo taj tajni izveštaj bio nevešt i nespretan, praktično — trampovski, analizira RT.

Ipak, ne treba se zavaravati: ovo je „mejnstrim“ pogled snobovske i superiorne britanske političke klase, ali bes je usmeren na činjenicu da je izveštaj uopšte procurio, a ne na stavove iznete u njemu.

Sada možemo slobodno da se zavalimo i gledamo koliko je diplomatski jezik beskoristan, kada se sudari sa brutalnom iskrenošću. Pokušaj Britanije da ovaj slučaj gurne pod tepih je trijumf totalne neiskrenosti.

Evo samo nekoliko primera reakcija na skandal.

Prvi primer je zvanični odgovor premijerke:

„Premijerka ima puno poverenje u svog ambasadora u Vašingtonu. Naši ambasadori nam daju iskrene, nelakirane ocene politike država u kojima rade“.

© AP Photo / Matt Dunham / Protest protiv Trampa u Londonu
Kako je „procureli“ dokument razotkrio najveću javnu tajnu međunarodnih odnosa  - Sputnik Srbija
Protest protiv Trampa u Londonu

Ovo je ključna rečenica:

„Ti stavovi nisu obavezno mišljenje ministara, kao ni Vlade u celini“. Za sve ljude koji nisu upoznati sa nijansama engleskog jezika, ovo zapravo znači da većina ministara i članova Vlade zapravo deli ove stavove, ali ne smeju to da kažu naglas.

A evo i reakcije ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta:

„To je samo lični pogled i ima mnogo ljudi u ovoj zgradi koji se ne slažu sa tim pogledima, ni ja se ne slažem sa dosta toga što se nalazi u tim pismima. Mislim da je američka administracija veoma efikasna i da imamo najtoplije odnose i partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima“.

Hoće li Tramp biti predsednik-zlopamtilo

Kako ovo prevesti na normalan jezik?

„Hant se slaže sa većinom Derokovih stavova u vezi sa Trampom, a slaže se i veći deo Forin ofisa, ali pošto je on i ministar spoljnih poslova i neko ko ima ambicije da postane novi premijer — morao je da odgovori diplomatskim praznim pričama o toplim odnosima i zajedničkim vrednostima, bla, bla...“, stoji u analizi na sajtu RT, koju potpisuje Sajmon Rajt.

Jedini visokopozicionirani političar koji je iskreno ljut je britanski sekretar za trgovinu Lajam Foks, koji je besan što je njegova misija potpisivanja novih trgovinskih dogovora sada dovedene u pitanje nezgodnom iskrenošću.

Foks je zatražio pun disciplinski postupak, a možda i pravni, prema svima koji su učestvovali u ovom činu.

On je dodao i ovo:

„Zlonamerno curenje poput ovog je neprofesionalno. Nije moralno. I nije patriotski“.

Ni u jednom trenutku on ne kaže da to nije istina.

Ako vas ikada zbunjuje čudno stanje međunarodnih odnosa u dobu u kom živimo, onda je izvinjenje televizije „Foks njuz“ Trampovoj ćerki Ivanki — sve što bi trebalo da znate o tome.

„I tako je sada otvoren lov na onoga ko je omogućio da dokument procuri. A Tramp ne deluje kao predsednik-zlopamtilo“, piše Sajmon Rajt.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala