Predsednica Gruzije pozvala Rusiju da ne reaguje na provokacije ekstremista

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Gruzije Salome Zurabišvili
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili pozvala je rusko rukovodstvo da ne reaguje na provokacije gruzijskih ekstremista.

„Pozivam Rusiju da ne podleže eskalacijama. Biće paradoksalno ako susedna zemlja odgovori na provokaciju ekstremističkih snaga i time doprinese njihovim destruktivnim ciljevima. Naša mirna politika je jedini put za održavanje stabilnosti mira u našem regionu“, rekla je Zurabišvili na brifingu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da ispad gruzijskog televizijskog voditelja, koji je počeo program sa psovkama na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, predstavlja rezultat popustljivosti vlasti u zemlji, a takođe ima i rusofobičan i ekstremistički karakter. On je istakao da takvi prostački ispadi nisu ništa drugo do proizvod popustljivosti onih koji su podsticali i i dalje raspiruju rusofobičnu histeriju.

Incident na gruzijskoj televiziji

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P. S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao.

Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.

Generalni direktor televizije „Rustavi 2“ Nika Gvaramija izjavio je da psovke u direktnom programu smatra neprihvatljivim, iako se slaže sa stavom voditelja. Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije.

Kasnije se kompanija zvanično izvinila zbog opscenog jezika u direktnom programu.

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom — da članovi Vlade podnesu ostavke. U neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala