Kremlj: Žao nam je što nije održan telemost između Moskve i Kijeva

© Sputnik / Vladimir Vdovin / Uđi u bazu fotografijaSpaska kula moskovskog Kremlja
Spaska kula moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj izražava žaljenje što nije održan telemost između Rusije i Ukrajine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, dodajući da ukrajinska strana očigledno još uvek nije spremna za njegovo održavanje.

„Sve u svemu, svakako žalimo što se telemost nije održao. Mi i dalje smatramo da je to bila vrlo dobra i ispravna inicijativa dva televizijska kanala, ali očigledno da ukrajinska strana za sada nije spremna za to“, rekao je Peskov novinarima, precizirajući da bi na video-konferenciji ruska i ukrajinska strana mogle da razgovaraju o „svim periodima“ svojih odnosa u novijoj istoriji.

Na pitanje — da li bi dijalog u formatu telemosta bio, u ovom trenutku, preuranjen, Peskov je odgovorio negativno. Prema njegovim rečima — „komunikacija između ljudi nikada ne može biti preuranjena“.

Telemost „Treba da razgovaramo“ između studija televizija „Rusija 1“ u Moskvi i „Njuzvan“ u Kijevu planiran je za 12. jul. Naglašeno je da će se on održati bez političara i politike i da će biti dijalog među narodima.

Ukrajinska zastava u Kijevu - Sputnik Srbija
Zbog pretnji nasiljem propao televizijski most između Kijeva i Moskve

Kijev je oštro kritikovao ovu ideju, a protiv su bili i aktuelni i bivši predsednik, Vrhovna rada, Ministarstvo spoljnih poslova i Savez novinara Ukrajine.

Sa druge strane, Moskva je inicijativu podržala.

„Bez obzira na sve političko-diplomatske turbulencije između dveju zemalja, komunikaciju naroda dve zemlje niko nije otkazao“, komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Televizija „Njuzvan“ je 8. jula saopštila da otkazuje video-konferenciju zbog pretnji fizičkim nasiljem ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala