Ispad gruzijskog voditelja — rezultat popustljivosti vlasti zemlje

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVStudio gruzijske televizije "Rustavi 2"
Studio gruzijske televizije Rustavi 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispad gruzijskog televizijskog voditelja rezultat je popustljivosti vlasti u toj zemlji, a takođe ima i rusofobičan i ekstremistički karakter, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Neću to komentarisati. Želim samo da vas podsetim da smo još juče rekli da takvi prostački ispadi nisu ništa drugo do proizvod popustljivosti onih koji su podsticali i koji i dalje raspiruju rusofobičnu histeriju. To je sa našeg stanovišta veoma opasan element“, odgovorio je Peskov na pitanje o prikladnosti kontramera Rusije u vezi sa ispadom gruzijskog voditelja.

On se istovremeno složio sa pretpostavkom novinara koji je postavio pitanje da je u ovom slučaju odgovornost gruzijskih vlasti u tome što tako nešto dozvoljavaju.

„Naravno, proteklih nedelja bili smo svedoci čitavog niza rusofobičnih i ekstremističkih događaja“, istakao je Peskov.

On je rekao da je Državna duma Rusije jednoglasno dala inicijativu za uvođenje sankcija Gruziji, ali odluku donose Vlada i predsednik i za sada ona nije prihvaćena.

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P. S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao. Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.

Zgrada gruzijske televizije Rustavi 2 u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Gruzijska televizija neće otpustiti voditelja koji je uvredio Putina

Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije. Kasnije se kompanija zvanično izvinila zbog opscenog jezika u programu.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije ocenilo je ispad voditelja kao pokušaj da se unese tenzija u odnosima između zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je incident niskim ispadom i otvorenom provokacijom gruzijskih ekstremista. Ministarstvo je navelo da očekuje adekvatnu reakciju relevantnih organizacija i novinarske zajednice.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su u Gruziji eskalirali rusofobični napadi, a država ne želi da obuzdava „ekstremistički orijentisane ljude“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala