Zvezdica se nije istopila: Dačić o učešću „Kosova“ na samitu u Sarajevu

Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne razume razloge za nedolazak delegacije privremenih institucija Prištine na skup o saradnji u Jugoistočnoj Evropi u Sarajevu, zato što su uslovi njihovog učešća definisani Sporazumom iz 2012. godine, uz zvezdicu i fusnotu, jer statusno pitanje Kosova i Metohije — još nije rešeno.

Dačić učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na kojem nema predstavnika takozvanog Kosova zbog toga što, kako su rekli iz privremenih prištinskih institucija — poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika je ponižavajući zato što takozvano Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Srpski ministar je na sastanku postavio pitanje — da li su pozivi poslati u skladu sa procedurom i u skladu sa dogovorom iz Bukurešta i da li su poslati od Regionalnog saveta za saradnju.

„Nema razloga da ne učestvuju, osim ako BIH nije postupila drugačije od onoga što je do sada bila praksa u proceduri, a ne verujem da su menjali nešto u odnosu na ono što se dešavalo prethodnih godina“, rekao je Dačić.

Kaže i da Srbija nije protiv toga da takozvano Kosovo učestvuje.

„Ali, treba da bude jasno da to pitanje ostaje kao statusno nerešeno pitanje i da je čak i EU pronašla sistem, terali su da dođe do rešenja — kako da takozvano Kosovo učestvuje i — pronašli su ga. Ako taj način sada ne funkcioniše, onda treba da se vidi pod kojim uslovima će to da funkcioniše u nekom narednom periodu“, dodao je prvi čovek srpske diplomatije.

Bojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio - Sputnik Srbija
„Znam ja za Kosovo“: Bugarski premijer sprečio oštru reakciju ministarke na izjave Dačića

On je podsetio i da je način kako takozvano Kosovo učestvuje u regionalnim inicijativama — definisan Briselskim sporazumom.

„U okviru ove inicijative, odluke se donose uz saglasnost svih; i Srbija se na ministarskom sastanku u Bukureštu 2014. godine saglasila da takozvano Kosovo učestvuje u ovoj organizaciji. Regulisan je i spisak organizacija u kojima će takozvano Kosovo učestvovati, sa tačno određenim načinom predstavljanja. Ako se sećate — to je zvezdica i fusnota“, rekao je Dačić.

U čemu je onda problem, zapitao se srpski ministar.

„Kada je doneta odluka o regionalnom predstavljanju, tadašnja samoproglašena predsednica takozvanog Kosova, Jahjaga, je rekla: ’U redu zvezdica, ali zvezdica će da se istopi‘. To je razlog. Neko smatra da se zvezdica istopila“, kaže Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije ističe — da novi dogovor nije postignut.

„Ili ga imamo ili ga nemamo“, kaže Dačić i napominje da ovo nije prvi put da se predstavnici privremenih institucija Prištine ovako ponašaju.

Dodao je da je dogovoreno i da se ne pominju države, nego učesnice, da bi se izašlo u susret, pa da i takozvano Kosovo može da učestvuje, a da Srbija pri tome ne pređe liniju, imajući u vidu da je to i dalje — nerešen problem.

Kako je naveo, ni ispred njega ne piše Ivica Dačić, nego — Beograd; nema zastava u prostorijama gde se održavaju sastanci, pa mu stoga nije jasno — zašto Priština ne učestvuje na današnjem skupu.

Podsetio je i da je postignut dogovor da, posle BiH, takozvano Kosovo predsedava ovom inicijativom.

„Ako oni neće da predsedavaju, pod uslovima pod kojima su i ušli u inicijativu, kako neko može da očekuje da mi učestvujemo sledeće godine na tom sastanku? Ovde se postavlja samo pitanje — da li dogovore koje postižemo, postižemo samo radi reda, a sutra ćemo da se pravimo ludi, kao da to nismo ni dogovorili; ili postižemo dogovore da bismo stabilizovali situaciju i omogućili da ovo funkcioniše?“, upitao je ministar Dačić.

Ovo je više pitanje demonstracije odnosa prema BiH, koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova ni njihove pasoše, smatra Dačić i zaključuje da ovo što se danas desilo — predstavlja još jednu potvrdu da, što pre, treba naći rešenje pitanja Kosova i Metohije, jer stvari neće moći da funkcionišu bez problema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala