Gvaido hoće da pregovara

© AP Photo / Leonardo FernandezLider opozicije Venecuele Huan Gvaido na protestu u Karakasu
Lider opozicije Venecuele Huan Gvaido na protestu u Karakasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Venecuelanska opozicija saopštila je da će učestvovati na pregovorima sa vlastima zemlje u Barbadosu, navodi se u izjavi tima Huana Gvaidoa, objavljenoj na Tviteru.

Na Barbadosu će predstavnici vlasti i opozicije održati razgovore pod pokroviteljstvom Norveške, kako bi pokušali da pronađu rešenje za aktuelnu političku krizu u zemlji.

„Učestvovaćemo na sastanku“, navodi se u izjavi.

„Nemamo mnogo vremena... Svaki dan se situacija pogoršava. Odluka treba da se donese odmah... Naš glavni motiv je da se stane na kraj patnji Venecuelanaca. Zbog toga ćemo nastaviti da radimo dok to ne postignemo“, ističe se u objavi.

​Lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika, rekao je da bilo kakvi razgovori moraju da vode ka trajnom rešenju krize i da ne smeju da služe Socijalističkoj partiji aktuelnog predsednika Nikolasa Madura da — „kupuje vreme“.

Ministar inforamcija Horhe Rodriges postavio je na Tviter saopštenje Vlade Norveške — da će razgovori biti održani ove nedelje, ali njegova kancelarija nije želela da komentariše tu informaciju.

Mnogi pripadnici opozicije sumnjaju u dijalog, s obzirom na to da su se raniji napori završili bez dogovora, a kritičari predsednika Nikolasa Madura vide razgovore — kao taktiku odugovlačenja.

Zastava Venecuele na ulici u Karakasu - Sputnik Srbija
Venecuela: Zahvalni smo Rusiji za pomoć u teškim vremenima

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je u petak branio dijalog pod pokroviteljstvom Norveške, dok je Gvaido istog dana rekao da nikada neće biti dobar trenutak za posredovanje sa „otmičarima, prekršiocima ljudskih prava i diktatorima“.

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države takođe su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu milijarde dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč, kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i kako bi preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru, kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala