Da je Rusija OEBS-u predložila osudu kanibalizma, Zapad bi i na to stavio veto

© AFP 2023 / Sergei SupinskyPripadnici ekstremističkog ukrajinskog pokreta "Desni sektor" u Kijevu
Pripadnici ekstremističkog ukrajinskog pokreta Desni sektor u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluku Parlamentarne skupštine OEBS-a da odbaci nacrt rezolucije koji je predložila Rusija po pitanju osude neonacizma, kojom se pozivaju sve države-članice da se suprotstave heroizaciji nacističkog pokreta, u Moskvi vide kao — rusofobičan gest.

Autor rezolucije „O borbi protiv ksenofobije, agresivnog nacionalizma i ostale netrpeljivosti“, ruski poslanik Artjom Turov, je ocenio da niz delegacija u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a povlađuju rusofobskim zemljama. Prema njegovim rečima, rasprave o dokumentima koje unosi ruska strana u tu Skupštinu — pretvaraju se u pravu farsu, a posebno je to očigledno kod Ukrajine i baltičkih zemalja.

On je istakao i da se delegacije koje to čine ne bave proučavanjem dokumenata i pitanja koje ruska strana iznosi, već apriori glasaju protiv inicijativa predstavnika Ruske Federacije.

On je ispričao da je ranije na okruglom stolu, koji je održan u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a, bio podržan ruski predlog o stvaranju mesta specijalnog predstavnika organizacije za borbu protiv neonacizma. On je napomenuo da delegacija Ruske Federacije planira formalno da pripremi i pošalje odgovarajući predlog Skupštini.

Šef ruske delegacije i potpredsednik ruske Državne dume Petar Tolstoj je rekao da Parlamentarna skupština OEBS-a, odbacujući rusku rezoluciju, zapravo odobrava oživljavanje nacizma i njegovo veličanje u brojnim zemljama, zatvarajući oči na ono što se događa.

Po njegovom mišljenju, usvajanjem rezolucija Gruzije i Ukrajine, koje ništa ne mogu da promene, Parlamentarna skupština OEBS-a se pretvara u pozornicu za rusofobične govore i udaljava se od rešavanja stvarnih problema.

„Nema nikakve opasnosti u tome što su je odbacili, zato što niko i nije računao na to da će rezolucija koju predlaže Rusija, ma kakva ona bila, biti usvojena — bilo da je reč o rezoluciji kojom se osuđuje neonacizam, kanibalizam ili pedofilija. Važno je samo da je Rusija bila njen izvor i da je iz Rusije to poteklo. Rusija se tek nedavno vratila u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, a vratila se samo zato što je dokazano da je proceduralno lišavanje ovlašćenja koja su joj uskraćena bilo jednostavno — nemoguće sa pravne tačke gledišta. To je bila proceduralna nepismenost. I to je izazvalo gnev među Ukrajincima i Poljacima“, kaže za Sputnjik generalni direktor Instituta za instrumente političke analize Aleksandar Špunt.

Prema njegovim rečima, Rusija je ovom rezolucijom pokušala da označi da će bilo koja od njenih inicijativa, čak i na tako apsolutno nespornom konsenzusu, kao što je osuda nacizma — biti odbačena.

„Zapravo, ovaj diplomatski korak je postigao svoj cilj. Misliti da će ova rezolucija biti usvojena, bilo bi naivno. Ali, takođe, bilo bi čudno pretpostaviti da će se, zbog toga što ona nije usvojena — nešto promeniti“, rekao je ekspert.

Rusku rezoluciju su oštro kritikovale, pre svih — delegacije Ukrajine i Litvanije, a nakon glasanja rezultat je bio: 25 glasova protiv, 11 za, dok je 13 zemalja bilo uzdržano. Špunt ističe da je takav rezultat glasanja bio očekivan.

„Od litvanske strane je to bilo očekivano, jer mnoge baltičke zemlje, nažalost, vide osudu nacizma kao element zadiranja u njihovu državnu politiku. Iako je to veoma smešno, posebno ako se setimo da je sada Nemačka zemlja koja prednjači u svetu kao antifašistička, i to ne samo na državnom nivou, nego i na svakom drugom. Ja sam dve i po godine živeo u Berlinu, tamo ima jako puno grafita i video sam ogroman broj antifašističkih grafita i nijedan fašistički nisam video za to vreme…“, priča Špunt.

Ruski eksperti kažu da svi oni koji su glasali za rusku rezoluciju shvataju opasnost neonacizma, dok Zapad smatra neonacizam — podobnim instrumentom. Takve tvrdnje obrazlažu primerom Ukrajine, gde se aktivno koriste nacionalisti i radikali. Kako objašnjavaju — zapadna Evropa na to gleda kroz prste, jer joj to pomaže da zadrži Ukrajinu u svojoj orbiti, da raspiri rusofobiju i da odvoji Ukrajinu od Rusije. Tako da su takvi neonacistički pokreti podoban instrument u rukama Evropljana.

„A što se tiče samih Ukrajinaca, sve je jednostavnije — sve što dolazi iz Rusije za njih dolazi iz ’imperije zla‘. Prema tome, po definiciji — to ne može biti dobro. Čak i ako Rusija sutra pronađe vakcinu protiv side — Ukrajinci je neće primiti“, kaže Špunt.

Podsetimo, Komitet Parlamentarne skupštine OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja odbacio je ruski nacrt rezolucije o borbi protiv neonacizma.

Rezolucijom je predviđeno i da sve zemlje obrate pažnju na sistematičnu i odlučujuću borbu protiv rasizma, ekstremizma, kao i na sve pokušaje da se to sve opravda na višem političkom nivou. Pored toga, ovim dokumentom je predloženo i da se iznese osuda na širenje svih neonacističkih ideologija, zasnovanih na rasnim i nacionalnim predrasudama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala