Američka agencija o izborima u Grčkoj: Žestok udarac za Ciprasa

© AP Photo / Thanassis StavrakisDemonstranti ispred zgrade parlamenta u Atini
Demonstranti ispred zgrade parlamenta u Atini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider opozicione konzervativne „Nove demokratije“ Kirjakos Micotakis sa lakoćom je odneo pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj i tako je zadao žestok udarac levičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, posle njegove četiri burne godine na toj funkciji, godine koje je obeležila borba zemlje sa finansijskom krizom, komentariše američka agencija AP.

Micotakisova „Nova demokratija“ osvojila je 39,8 odsto glasova na izborima, a Ciprasova „Siriza“ 31,5 odsto glasova, pokazuju rezultati dobijeni na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

Ekstremno desničarska stranka „Zlatna zora“ nije uspela da pređe cenzus od tri odsto, koliko je bilo potrebno da uđe u Parlament, što ukazuje na ogroman pad podrške ovoj partiji, koja je bila treća najveća stranka u grčkom Parlamentu tokom finansijske krize, ocenjuje AP.

„Tražio sam od vas jak mandat — za promenu Grčke. Velikodušno ste ga ponudili. Od danas, počinje teška, ali i prelepa borba“, poručio je Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Protest u Grčkoj posle usvajanja Prespanskog sporazuma - Sputnik Srbija
I sporazum sa Skopljem ruši vlast: „Američka škola“ preuzima Grčku (video)

Micotakis (51) je obećao da će se pridržavati svojih obećanja iz kampanje — smanjenja poreza, privlačenja investicija i poboljšanja tržišta rada.

On je naglasio i da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

Micotakis bi 9. jula trebalo da položi zakletvu kao novi premijer Grčke, a potom će objaviti sastav svog kabineta.

Cipras je priznao poraz na izborima i pozvao je telefonom Micotakisa, kako bi mu čestitao na pobedi.

„Građani su izabrali. Mi u potpunosti poštujemo glas naroda“, rekao je Cipras, a prenosi AP u okviru analize izbora u Grčkoj.

Cipras je izbore raspisao nakon što je njegova levičarska stranka „Siriza“ na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne „Nove demokratije“ Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori usledili su u trenutku kada Grčka sa mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i koja je uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem u vezi sa imenom Severne Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala