Rusi zabranjuju deci upotrebu telefona u školi?

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaMobilni telefon
Mobilni telefon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog da se u ruskim školama zabrani upotreba mobilnih telefona izazvala je debatu u ruskoj javnosti, a mišljenja o ovom pitanju su podeljena. Takva mera, kažu eksperti, ima svoje pluseve, ali i minuse.

Inicijativu o zabrani korišćenja telefona u školi podržala je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, koja smatra da to pitanje treba rešiti do početka nove školske godine, 1. septembra.

Ona smatra da mobilni telefoni ometaju decu i odvlače im pažnju od lekcija, a takođe stvaraju i društvenu nejednakost. Pored toga, Matvijenkova ukazuje da je problem i to što u školama ne postoji mesto gde se ti uređaju mogu čuvati, a direktori škola neće hteti da preuzmu takvu odgovornost na sebe.

Matvijenkova je napomenula da se mnogi nastavnici, direktori škola i roditelji protive upotrebi telefona u školi, posebno u nižim razredima, gde oni odvraćaju od obrazovnog procesa.

Ona je takođe skrenula pažnju na još jednu opasnost za današnju decu, a to je internet. Uprkos činjenici da to može imati i pozitivan aspekt koji pomaže adolescentima da uče i razvijaju se, on nosi mnoge opasnosti. Prema njenim rečima, da bi deca bila zaštićena, neophodno je „pravilno iskoristiti potencijal mreže“.

Zabrana o upotrebi telefona u školama postoji u mnogim zemljama, poput Velike Britanije i Francuske, dok u Rusiji do sada nije bilo zakona o potpunoj zabrani. Ipak, Departman obrazovanja i Nacionalni savez učitelja preporučuju svakoj školi da uvodi lokalne akte o zabrani korišćenja mobilnih telefona i drugih „pametnih uređaja“ u svojim obrazovnim ustanovama.

Na pitanje može li nastavnik ili školska uprava da zabrani učeniku da koristi mobilne telefone i pametne uređaje na teritoriji obrazovne ustanove, odgovor je — da.

Zabrana samo tokom časova?

Aktuelni ruski zakon, koji opisuje dužnosti učenika, navodi da učenici treba da se pridržavaju odredbi statuta organizacije koja obavlja obrazovne aktivnosti i poštuju unutrašnje propise, čast i dostojanstvo drugih učenika i zaposlenih u obrazovnoj ustanovi, ne stvaraju prepreke drugima da se obrazuju itd.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaZabrana o upotrebi telefona u školama postoji u mnogim zemljama, poput Velike Britanije i Francuske
Rusi zabranjuju deci upotrebu telefona u školi? - Sputnik Srbija
Zabrana o upotrebi telefona u školama postoji u mnogim zemljama, poput Velike Britanije i Francuske

Dakle, ako propisi školske administracije zabranjuju upotrebu mobilnih uređaja u statutima ili internim pravilima, roditelji učenika se automatski slažu s njima od trenutka ulaska deteta u ovu obrazovnu ustanovu.

Predsednik Odbora za rad, socijalnu politiku i boračka pitanja Državne dume Jaroslav Nilov smatra da predlog ima svoje prednosti, ali i mane. S jedne strane, kako je rekao, telefoni zaista odvlače deci pažnju od škole, a s druge strane, to je mogućnost da roditelji budu stalno na vezi sa decom i operativno dobijaju informacije.

On smatra da bi trebalo zabraniti korišćenje telefona samo tokom časova, ali da ne bi trebalo da postoji potpuna zabrana, s obzirom da je „normalno koristiti telefon pre škole, nakon škole, tokom odmora, uključujući i za komunikaciju sa roditeljima“.

Ranije se po ovom pitanju oglasio i Vasilij Vaslov, član Komiteta za fizičku kulturu, sport, turizam i omladinu Državne dume, koji je pozvao na poboljšanje kvaliteta nastave u školama, čime bi se odvratila pažnja đaka od korišćenja pametnih telefona. On smatra da je u školsko obrazovanje potrebno uvesti moderne tehnologije: koristiti tablete u učionici, pokrenuti mobilnu aplikaciju za pametne telefone sa domaćim zadacima i slično.

Deputat smatra da zabrana mobilnih telefona u školama neće imati pozitivan uticaj.

Srpkinja iz Moskve: Apsolutno podržavam!

Među ruskim političarima postoji i mišljenje da je ideju zabrane nemoguće realizovati, pa se mogu čuti i predlozi da bi trebalo postaviti posebne ormariće za čuvanje mobilnih uređaja.

U nekim ruskim školama već postoje takvi ormarići, gde deca odlažu telefone pred početak nastave, a u isto vreme je na raspolaganju i telefon nastavnika za komunikaciju sa roditeljima.

Srpkinja Andrijana Ilić, čiji sin pohađa jednu moskovsku školu, kaže da podržava ideju o uvođenju zakona o zabrani upotrebe mobilnih telefona u školama.

„Apsolutno podržavam da se uvede taj zakon. Moj sin ide u prvi razred osnovne škole u centru Moskve. U odeljenju ima 21 dete. Ima dece koja nose telefone, ali većina njih koristi „smart satove“, što roditeljima omogućava da preko aplikacije na svom telefonu vide gde se dete nalazi, tj. mogu da prate njegovo kretanje, a takođe mogu i da ga pozovu i u svakom trenutku budu sa njim u kontaktu. Mislim da je to bolja opcija nego mobilni telefon, jer na taj način deca nemaju dodira sa društvenim mrežama i generalno sa internetom, gde vrebaju brojne opasnosti. Deca koja koriste telefone otuđuju se od sveta, od razreda, ne razgovaraju ni sa kim, ne druže se sa vršnjacima, ne igraju se, nego sede ispred učionice i sve vreme gledaju u telefon, što im takođe odvlači pažnju i od škole i od učenja“, kaže Ilićeva za Sputnjik.

Priznaju da ne mogu bez pametnog telefona

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaZabrana mobilnih? Male su šanse da će većina roditelji pristati na ovu novinu
Rusi zabranjuju deci upotrebu telefona u školi? - Sputnik Srbija
Zabrana mobilnih? Male su šanse da će većina roditelji pristati na ovu novinu

Međutim, šefica ruskog Nacionalnog komiteta roditelja Irina Volinec smatra da su male šanse da će većina roditelja pristati na ovu novinu. Konkretno, zabrani se mogu suprotstaviti roditelji učenika osnovnih škola, ali i srednjoškolaca.

Ona ističe da ovo nije prvi put da učenici pokušavaju da ograniče upotrebu mobilnih telefona. Međutim, ranije se nije radilo o potpunoj zabrani, već samo o ograničenju. Volinecova je naglasila da je opravdano ograničiti upotrebu telefona u učionici, s obzirom da dete treba da bude u kontaktu sa roditeljima tokom dana, a da roditelji imaju mogućnost da provere šta dete radi.

Nedavno istraživanje, koje je sprovela „Laboratorija Kasperski“, pokazalo je da oko 85 odsto dece priznaju da ne mogu bez pametnog telefona, i to važi pravilo — što je dete starije, taj postotak se povećava.

Gotovo polovina dece priznaje da skrivaju dve stvari od svojih roditelja: pre svega, vreme koje provode na internetu, a drugo sadržaj, tj. sajtove koje posećuju i šta na njima rade.

Prema navodima te kompanije, devetoro od desetoro dece igra kompjuterske igre.

O tome da li zabranjivati u školama mobilne telefone sada u Rusiji polemišu svi — i učitelji, i đaci, i roditelji. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da 83 odsto Rusa smatra da telefoni ometaju decu u učenju i da bi trebalo uvesti zabranu upotrebe mobilnih na časovima. Takođe, većina njih (69 odsto) je uverena da bi uvođenje takvih ograničenja pomoglo deci da uče bolje. Tek mali broj Rusa je skeptičan prema ovom predlogu — oni veruju da takva ograničenja ne bi ništa promenila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala