Rađa se firma „Soroš-Koh“! Milijarderi spremaju prevrat u SAD

© AP PhotoDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki mediji su ovih dana izvestili da bi u septembru trebalo da počne sa radom institut Kvinsi, tink-tenk koji će promovisati neophodnost novog antiratnog pristupa u američkoj spoljnoj politici. Početnu sumnjičavost po tom pitanju dodatno je poduprlo saznanje o tome ko su osnivači.

Posebnu „zanimljivost“ izazvala je činjenica da su finansijeri i osnivači američkog antiratnog tink-tenka zakleti liberal, demokrata Džordž Soroš i takođe milijarder, konzervativac iz reda republikanaca Čarls Koh. List „Boston glob“ je to ocenio „jednim od najznačajnijih partnerstava u modernoj američkoj političkoj istoriji“. Promovisanje antiratne poruke nazvao je „radikalnom pojavom“, s obzirom na to da, kako navodi, skoro svaki veliki tink-tenk u Vašingtonu trenutno promoviše neku varijantu militarizma ili liberalnog intervencionizma.

Pacifista Soroš

„Glob“ piše da će novi pristup spoljnoj politici zasnovanoj na diplomatiji, a ne na sankcijama i ratovima, verovatno zagovarati stvari kao što su povlačenje američkih trupa iz Avganistana i Sirije, okončanje ratova pokrenutih radi promene režima i „manje konfrontirajuću“ politiku prema Kini i Rusiji.

© AP Photo / Francois MoriDžordž Soroš u Parizu.
Rađa se firma „Soroš-Koh“! Milijarderi spremaju prevrat u SAD - Sputnik Srbija
Džordž Soroš u Parizu.

Sumnjičavost koju izaziva osnivanje ovakvog instituta, svakako ne proizilazi iz njegovog koncepta, nego iz činjenice ko su osnivači, a posebno s obzirom na dobro poznat lik i delo Soroša, pre svega njegovih fondova, pogotovo Atlantskog saveta, za koje bi se moglo reći sve osim da imaju ulogu mirotvorca. Koh se, pak, dovodi u vezu sa američkom politikom u Venecueli i Iraku, gde je bio glavni donator neokonzervativnog Američkog instituta za preduzetništvo, čiji se članovi smatraju vodećim arhitektama invazije.

Dlaku će promeniti, ali ćud teško

Da li je moguće da dva vuka sa Volstrita promene i dlaku i ćud, što bi po onoj narodnoj da vuk dlaku menja a ćud nikako, bila nemoguća misija?

„Svako ko se zapravo razume u politiku koju sve ove godine promovišu Koh i Soroš, sa skepsom će primiti vest da njih dvojica zajedno rade na formiranju jednog antiratnog tink-tenka“, kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović, odličan poznavalac američke političke scene.

Oni, Soroš liberalno orijentisan demokrata, a drugi konzervativac, jesu, kako dodaje, samo na prvi pogled ideološki različiti, a da je tako, Adamović podseća da to ne bi bila njihova prva politička saradnja.

Zajednički protiv Trampa

Sagovornik Sputnjika navodi da je Koh 2016. podržao Sorošev projekat kojim se zalagao za politiku amnestiranja afroameričkih zatvorenika, kako bi se prikupili glasovi te populacije tokom tadašnje predsedničke kampanje. Procenili su da bi na izborima te godine njihovi glasovi mogli da budu odlučujući i da bi oni u najvećoj meri išli u korist kandidata demokrata Hilari Klinton, koja je po njihovim planovima tada morala da porazi Donalda Trampa kao prilično neočekivanog kandidata Republikanske stranke.

Adamović zato smatra da je upravo odnos prema Trampu i njegovoj politici ono što vezuje dvojicu politički aktivnih milijardera.

„Džordž Soroš od prvog trenutka važi za pravog Trampovog arhineprijatelja. Sa druge strane, od pobede Trampa uticaj Čarlsa Koha, kao i njegove braće koji su takođe politički aktivni, sve više opada i zato se u poslednje vreme žestoko suprotstavlja i veoma snažno kritikuje restriktivnu politiku Trampa prema ilegalnoj imigraciji i protekcionističku ekonomsku politiku“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Trampu bi da otmu politiku

On ukazuje i zašto su se opredelili baš za novu ulogu mirotvoraca, koja je sa njima, s obzirom na njihov lik i delo, potpuno nespojiva.

© REUTERS / Carlos BarriaDonald Tramp
Rađa se firma „Soroš-Koh“! Milijarderi spremaju prevrat u SAD - Sputnik Srbija
Donald Tramp

„Osnivanje jednog antiratnog tink-tenka predstavlja zapravo pokušaj protivnika Donalda Trampa da otmu Trampovu spoljnopolitičku agendu, odnosno jednu od njenih najvažnijih tačaka, a to je okončanje američkih dugotrajnih i sve više besmislenih ratova. Poznata je činjenica da u 21. veku nije prošla nijedna godina, a da SAD nisu ratovale. Još u predizbornoj kampanji Tramp je najavljivao povratak američkih vojnika kući“, podseća Adamović, ističući da ta politika ima podršku većine Amerikanaca.

Otuda procena Trampovih protivnika da bi tu politiku trebalo oteti Trampu i iskoristiti je protiv njega.

Po mišljenju ovog analitičara, Soroš i Koh su pažljivo odabrali i trenutak kada će promovisati svoje nove ideje i osnovati institut Kvinsi.

„U tom smislu, nije slučajan tajming kada se formira taj navodni antiratni trust mozgova, jer on zapravo dolazi u vreme kada se zahuktava američka predsednička kampanja u kojoj Tramp računa na novi četvorogodišnji mandat, a njegovi protivnici će učiniti sve da mu ne dozvole reizbor“, kaže Adamović.

A u navodno mirotvorstvo Soroša i Koha, kako dodaje, neće moći da poveruje niko ko ima malo zdrave pameti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala