Zaharova brani Sputnjik od kontraobaveštajne službe Nemačke

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra da je situacija u vezi sa ruskim medijima u Nemačkoj, uključujući televiziju RT i Sputnjik, diskriminacija, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izveštaj kontraobaveštajne službe Nemačke, u kojem se RT i Sputnjik optužuju za „širenje propagande i dezinformacija“.

Berlin nije naveo nikakve dokaze za optužbe ruske medije za širenje propagande, izjavila je Zaharova.

„Ovo je još jedna epizoda diskriminacije ruskih novinara i uopšte novinara u celoj Nemačkoj. Pomenuti izveštaj je naredna faza podgrevanja atmosfere neprijateljstva i otrovnih strela oko ruskih medija koje zvanični Berlin ubrzano pretvara u pretnju u očima lokalne auditorije“, rekla je ona na brifingu.

Kako je naglasila, Rusija smatra da je takva politika nedopustiva, da krši „osnovne principe slobode medija i izražavanja mišljenja“.

„Mi skrećemo pažnju stručnih međunarodnih institucija, NVO sektora, pre svega, predstavnika OEBS-a po pitanju slobode medija u vezi sa ovom situacijom“, dodala je Zaharova.

O čemu je izveštaj

Prošle nedelje su MUP Nemačke i Federalni resor za zaštitu Ustava predstavili izveštaj za 2018. godinu, u kome se tvrdi da Rusija „širi propagandu i dezinformaciju različitim putevima“. U izveštaju se naglašava da se, uz uticaj Moskve, povećava medijsko prisustvo u Nemačkoj, a državne kompanije se maskiraju pod nezavisnim medijima, kako bi se na fin način uticalo na javnost. Iz izveštaja se navodi da su najvažniji u tome RT Dojč i agencija Sputnjik. Pritom, kontraobaveštajne službe su dopustile faktičku grešku, pošto ni Sputnjik, ni RT ne kriju svoj status državnog medija. U izveštaju se tvrdi da ruske specijalne službe uveliko koriste hakerske napade za dobijanje informacija koje su od „velike opasnosti za Nemačku i stalni izazov za kontraobaveštajnu službu“.O čemu je izveštaj Prošle nedelje su MUP Nemačke i Federalni resor za zaštitu ustava predstavili izveštaj za 2018. godinu, u kome se tvrdi da Rusija „širi propagandu i dezinformaciju različitim putevima“. U izveštaju se naglašava da se, uz uticaj Moskve, povećava medijsko prisustvo u Nemačkoj, a državne kompanije se maskiraju pod nezavisnim medijima, kako bi se na fin način uticalo na javnost. Iz izveštaja se navodi da su najvažniji u tome RT Dojč i agencija Sputnik. Pri tome, kontraobaveštajne službe su dopustile faktičku grešku, pošto ni Sputnjik, ni RT ne kriju svoj status državnog medija. U izveštaju se tvrdi da ruske specijalne službe uveliko koriste hakerske napade za dobijanje informacija koje su od „velike opasnosti za nemačku i stalni izazov za kontraobaveštajnu službu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala