Treniraju živce Rusima: Armada NATO brodova u Crnom moru, nadgleda ih „Smetljivi“

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUVojni brodovi NATO-a u Crnom moru
Vojni brodovi NATO-a u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vodama Crnog mora već su se zahuktale vojne vežbe „Si briz 2019“, u kojima učestvuje ukupno 19 država sa 32 broda, 24 aviona i preko 3.000 vojnika, ali najveću pažnju javnosti izazvalo je uplovljavanje američkog razarača „Ju-es-es Karni“, koji je naoružan sistemom protivraketne odbrane „Edžis“.

Ovo je već druga „poseta“ ovog američkog razarača Crnom moru ove godine, s obzirom da je prošli put bio u aprilu u pratnji još jednog američkog razarača, kako bi učestvovao u manevrima sa pomorskim snagama Bugarske i Gruzije.

Međutim, čim je „Ju-es-es Karni“ prošao Bosfor, oglasila se Crnomorska flota ruske vojske, koja je saopštila da su sve oči uprte u američki razarač, kao i da će ga tokom celokupnog boravka u vodama Crnog mora pratiti i nadgledati ruski patrolni brod „Smetljivi“ i to svim raspoloživim elektronskim i tehničkim sredstvima.

Iako održavanje ovih vojnih vežbi nisu nikakva senzacija, te da je takvih vežbi bilo pregršt još od raspada Sovjetskog Saveza, prema ocenama vojnog analitičara Jurija Kotenoka, ove koje se održavaju u poslednjih nekoliko godina utoliko su drugačije, jer imaju prenaglašeni antiruski karakter.

„Svima je jasno, i nama i njima, protiv koga su ove vojne vežbe uperene. Jasno i glasno se uvežbavaju borbena dejstva protiv Rusije u akvatoriji Crnog mora, gde se ukrajinske vode tretiraju kao osnovni megdan gde bi se te borbe vodile. Glavni zadatak flote je da se pozicionira prisustvo kontingenta NATO snaga u Crnom moru na stalnoj osnovi. To nije nikakva tajna“, naglašava on za Sputnjik.

Ne treba zaboraviti da se vojni brodovi zemalja-članica NATO-a pojavljuju u vodama Crnog mora i mimo vojnih vežbi — iako su to pre svega brodovi SAD, u ove vode stižu i brodovi Velike Britanije, Španije, Francuske, Holandije, kao i drugih zemalja. Donedavno su u te svrhe korišćene akvatorije Bugarske i Rumunije. Međutim, sve su više interesantnije ukrajinske baze, dodaje.

S tim u vezi oglasio se poslanik krimskog parlamenta Jurij Gempelj, koji je pojavu vojnog razarača SAD u vodama Crnog mora nazvao „arogantnom upornošću“ usmerenom na stvaranje napetosti u međunarodnim odnosima. Po njegovim mišljenju, ovakve akcije SAD govore o tome da vlasti te države ne odustaju od „agresivnih planova“.

Američka pomorska baza u Ukrajini

Kotenok podseća i na činjenicu da se u Očakovu već uveliko pravi vojno-pomorska baza za američku flotu, kao i da je ona udaljena od Krima svega sto kilometara. Svima je jasno protiv koga će biti usmereni svi ti brodovi i sva ta tehnika koja u toj bazi bude razmeštena. Tome, dodaje, treba pridati ogromnu pažnju.

Treba imati na umu da prema ukrajinskom zakonodavstvu raspoređivanje stranih vojnih baza u zemlji nije dozvoljeno, kao i da se stranim trupama svaki put ulazak dozvoljava specijalnim zakonom na predlog predsednika. Takav zakon je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao u martu, za potrebe ovih vojnih vežbi, kojim je obuhvaćena i dozvola za boravak stranih trupa u okviru predstojećih ukrajinsko-američkih vežbi „Rapid Trident“, ukrajinsko-rumunskih manevara „Riverin“, ukrajinsko-britanskih vežbi „Vorior vočer“, kao i za multinacionalne manevre „Javorov luk“.

Čak je i zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič svojevremeno kritikovao izgradnju tog operativnog centra američke mornarice, nazvavši je otvorenom provokacijom.

Kakav je odgovor Rusije?

Kada je reč o Rusiji, Kotenok podseća da ruska vojska ima izuzetno moćnu vojnu grupaciju na Krimu, ali i u akvatoriji Crnog mora, kao i da je u stanju da, u slučaju potrebe, isključivo uz pomoć sopstvenih sredstava preuzme kontrolu nad celokupnom akvatorijom Crnog mora, pa čak i da drži Bosfor na nišanu.

Krimski parlamentarac isto tako podseća da su poslednjih godina ruska armija i flota modernizovali svoje snage i dobili tehniku koja prevazilazi američko oružje u svim pogledima, te je nazvao poluostrvo Krim „nepotopljivim nosačem aviona na Crnom moru“, koji osigurava međunarodnu stabilnost u crnomorskom regionu.

Inače, pored američkog „Ju-es-es Karnija“, u vode Crnog mora uplovili su i britanski razarač „Ejč-em-es Dankan“ i kanadska fregata „Ejč-em-si-es Toronto“. Vojne vežbe „Si briz 2019“ održavaju se u periodu od 1. do 12. jula, a glavni štab ovih manevara je pozicioniran u Odesi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala