Grčka neće zabraniti pristup ruskim vojnim brodovima zbog američkog zakona

© AFP 2023 / Angelos TzortzinisRuski ratni razarač "Smetljivi" ukotvljen u luci Pirej u Atini
Ruski ratni razarač Smetljivi ukotvljen u luci Pirej u Atini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Atina neće zabraniti ulazak u svoje luke brodovima ruske mornarice i njihov servis zbog Zakona o saradnji u oblasti bezbednosti i energetike u Istočnom Sredozemlju koji je podnet na razmatranje u Kongres SAD, izjavio je izvor u Vladi Grčke za Sputnjik.

„Nema govora da će to uticati na privezivanje ruskih brodova u Grčkoj“, rekao je izvor, komentarišući zakon.

Senator iz redova demokrata Bob Menendez i senator iz redova republikanaca Marko Rubio predstavili su predlog zakona koji menja američku strategiju u Istočnom Sredozemlju i koji se zasniva na promenama u regionu. Nacrt zakona ukida zabranu snabdevanja Kipra oružjem. Odbor Senata za međunarodne odnose odobrio je predlog zakona sa amandmanima koje pozivaju zemlje regiona (Grčku, Kipar i Izrael) da više ne pružaju lučke usluge brodovima iz Rusije.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis ranije je izrazio žaljenje zbog usvajanja pomenutih amandmana. Prema pisanju Biroa za štampu i informacije, Anastasijadis je kazao novinarima da je on, u principu, pozdravio inicijativu Menendeza i Rubija, kao i nacrt zakona koji je prvobitno podnet Kongresu.

Nijedna zemlja ne može da prisili Nikoziju da prestane da pruža usluge lučkih objekata ruskim ili drugim brodovima, izjavio je ministar odbrane Kipra Savas. Prema njegovim rečima, Kipar će nastaviti sa naporima na daljem produbljivanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da ulogu Kipra kao stuba stabilnosti u regionu treba poštovati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala