Bugarski arhitekta: Sakriti spomenik sovjetskoj armiji

CC BY 2.5 / Wikipedia / Ivan Ivanov / Spomenik sovjetskoj armiji u bugarskoj Sofiji
Spomenik sovjetskoj armiji u bugarskoj Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Upravnog odbora Komore arhitekata Bugarske Borislav Ignatov predložio je da se napravi sarkofag za Spomenik sovjetskim vojnicima, a iznad njega da se podigne veštačko brdo. Spomenik je podignut 1954. godine u Sofiji u znak zahvalnosti vojnicima Crvene armije.

Prema rečima Ignatova, na taj način bi bili zadovoljeni zahtevi onih koji se zalažu za očuvanje spomenika i onih koji žele da ga demontiraju. Ništa neće biti uništeno, ali struktura neće biti vidljiva, prenose bugarski mediji.

„Oko spomenika je potrebno napraviti sarkofag koji bi omogućio da se sve sačuva i obezbedio bi ’muzejsko okruženje‘. Predlažem da se iznad sarkofaga izgradi veštačko brdo kao što su Monmartr i druga slična mesta“, rekao je Ignatov.

Ranije je arhitekta na svojoj stranici na Fejsbuku objavio sliku na kojoj se vidi kako bi spomenik trebalo da izgleda. Reakcije internet korisnika su bile različite.

„Ne znam ko će se protiviti i prigovarati na tu odluku. Zadovoljili ste sve ’nacionalne‘ hirove. Napred“, napisala je jedna korisnica.

„Veoma originalna ideja! Prvi put vidim takav predlog i sviđa mi se“, izjasnio se Konstantin Božilov.

„Koliko mi je poznato, pre preduzimanja konkretnih koraka, morate imati na umu sledeće: spomenik je predmet bilateralnih međunarodnih sporazuma koji su povezani sa spomenicima vojnicima; taj kompleks je deo grupe nepokretnih kulturnih dobara prema Zakonu o kulturnom nasleđu“, napisala je Ljubinka Stoilova.

„Kada uradite nešto lično i o svom trošku, možete ga rušiti i ’ozelenjavati‘. Spomenici čuvaju uspomenu na istoriju“, ogorčena je Julija Goceva.

Ranije je arhitekta predložio da se spomenik premesti bliže Ambasadi Rusije, a da se na njegovom mestu podigne spomenik „Bugarska iznad svega“.

Prema rečima Ignatova, novi spomenik sa nacionalnim grbom jačao bi duh Bugara.

Spomenik sovjetskoj vojsci nalazi se u centru glavnog grada Bugarske, nedaleko od Univerziteta u Sofiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala