Iranski zvaničnik za Sputnjik procenjuje — preti li rat protiv Amerike

© AP Photo / Iranian Defense MinistryKompleks Khordad-15
Kompleks Khordad-15 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije koje su Sjedinjene Države uvele protiv Teherana nisu usmerene samo protiv Irana, nego i protiv zemalja kao što su Rusija i Kina, odnosno država koje se, sa stanovišta SAD, ističu u regionalnoj i međunarodnoj političkoj sceni, ocenjuje zamenik šefa iranske diplomatije Sajed Kazem Sadžapur.

Na marginama međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“, Sadžapur je za Sputnjik govorio do čega će dovesti trenutna napeta situacija između SAD i Irana, sa kim će Iran sarađivati kako bi se suprotstavio američkom pritisku, kao i protiv koga je, u stvari, usmerena sankciona politika koju SAD vodi protiv Irana.

S obzirom na trenutnu situaciju, kolika je verovatnoća da će tenzije između SAD i Irana eskalirati u rat?

— Naravno, postoji tenzija, ali stanje nije toliko kritično da bi preraslo u rat. SAD su svesne iranskih „crvenih linija“. Rohani je jasno stavio do znanja gde su granice.

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp uveo nove sankcije iranskom vrhovnom lideru i šefu diplomatije, iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova izjavili su da su „zatvorili vrata diplomatiji“. Da li se slažete sa tom izjavom?

— Radi se o nediplomatskim, pa čak i o antidiplomatskim koracima SAD. Postoje kontradikcije u rečima i u postupcima Amerikanaca. Sa jedne strane, oni tvrde da žele pregovore, a sa druge, njihovi postupci protivreče diplomatskim naporima.

Kako će nove sankcije uticati na iransku ekonomiju?

— Nastavak sankcija je ekonomski izazov za Iran. Teoretski, one su usmerene protiv običnog naroda. Međutim, istorijsko iskustvo pokazuje da se ljudi izbore i sa najtežim izazovima.

Kako se suprotstaviti tome? Kakvu ulogu, u borbi protiv američkog pritiska, mogu imati zajednički finansijski mehanizmi?

— U protekle dve decenije SAD su radile tako da bi uspostavile kontrolu nad međunarodnim finansijskim sistemom. Pretvorili su dolar u svoje oružje i iskoristile ga kao vojno sredstvo. Svet je svestan da se treba suprotstaviti takvom poretku. Sada je pokrenut proces stvaranja raznih mehanizama. Na primer, Rusija i Iran su se dogovorili o poslovanju u nacionalnim valutama. Takvi mehanizmi mogu pomoći. Sistem koji su uspostavile SAD naići će na otpor globalne zajednice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala