Američko-japanski sporazum o bezbednosti je važan za odnose Rusije i Japana

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijazamglavы MID RF Igorь Morgulov
zamglavы MID RF Igorь Morgulov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moguća revizija američko-japanskog sporazuma o bezbednosti može uticati na proces potpisivanja mirovnog sporazuma između Rusije i Japana, ali prvo treba videti da li će sporazum biti revidiran, pa tek onda davati ocene, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se tokom rusko-japanskih pregovora diskutovalo o nameri SAD da revidira sporazum o bezbednosti sa Japanom, Morgulov je rekao da je to bilateralno američko-japansko pitanje, ali da je važno za rusko-japanske odnose.

„To nesumnjivo utiče i na potpisivanje mirovnog sporazuma, ali prvo treba da sačekamo ponovno razmatranje američko-japanskog vojnog sporazuma, a onda ćemo ga ocenjivati“, zaključio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Mirovni sporazum Rusije i Japana

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma, koji nije sklopljen nakon završetka Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na Južna Kurilska ostrva — Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju, a Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor. Međutim, Japan je smatrao da je taj dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na pomenuta ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

U Singapuru je u novembru 2018. održan sastanak na najvišem nivou, na kojem su učestvovali predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe. Nakon sastanka japanski premijer je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio da se prvo vrate ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomai, a tek nakon toga da bude zaključen mirovni sporazum. 

Sporazum SAD i Japana o bezbednosti

Sporazum SAD i Japana je zaključen 1960. godine i on je zamenio prethodni sporazum iz 1951. godine.

Ranije je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da je američko-japanski sporazum o bezbednosti pogodan samo za Tokio. Nakon toga, na marginama Samita G20 u Osaki, on je dodao da se SAD ne spremaju da napuste sporazum s Japanom.

„Uslovi sporazuma su glupi, ali šta je, tu je“, rekao je Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala