„Oj Kosovo, Kosovo“: Manasijević zapevao na Vidivdan u Sputnjiku (video)

© Foto : Fejsbuk/Aleksandar StojanovićObeležavanje Vidovdana na Gazimestanu
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vidovdan većina Srba vezuje za dan kada se odigrala jedna od najvećih bitaka za srpski rod 1389. godine između srpske i turske vojske. U znak sećanja na Kosovski boj, pojac Ljubomir Manasijević zapevao je stihove čuvene patriotske pesme u Sputnjiku.

„Prisećam se interesantne misli jednog ruskog generala. On je napisao sledeće: ’Ratovi prolaze, a pesma ostaje‘. Mislim da je to jedan sažet odgovor na sve ovo što se nama dešava. A pesma eto preživljava i ostaje da traje. Ona sigurno doprinosi duhu, pogotovo kad su pesme vezane za patriotsku temu u kriznim, teškim trenucima“, objašnjava za Sputnjik fenomen popularnosti pesme „Oj Kosovo, Kosovo“ melod-pevač, pojac i kompozitor Ljubomir Ljuba Manasijević.

Ovaj umetnik, čija muzika izražava srpski duh, istoriju i kulturu, neguje tradiciju našeg naroda i približava je publici, uveren je da će i pored trenutnih tenzija na relaciji Beograd-Priština, Srbi uspeti da sačuvaju svoje svetinje.

„To je duboko u nama, naš kod je zacrtan. Mi znamo ko smo, šta smo. To će sigurno biti i dalje aktuelno pitanje i kao što vidite, to više nije ni srpsko ni šiptarsko, nego je postalo međunarodno pitanje. I oko toga se sad spore i velike sile. Vreme će sigurno pokazati i doneti jedno razrešenje u koje mi verujemo, kao što verujemo u Boga, kao što verujemo i u našu istoriju“, kaže Manasijević koji je tri prethodna Vidovdana proveo u Rusiji.

Srbski pravoslavni pojci u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija
Kad srpski pojci zapevaju o Košarama (video)

„Proslaviti ovaj praznik u Rusiji bio je stvarno poseban doživljaj za mene. Obično se služi liturgija, zatim sledi jedan prigodan program i uveče koncert. Imao sam tu sreću, zadovoljstvo i čast da učestvujem u obeležavanju Vidovdana tri puta zaredom. U gradu Kingisepu pored Petrograda podiže se crkva posvećena Svetom caru Lazaru, a po planovima bi trebalo da budu dva oltara — jedan posvećen caru Lazaru, a drugi caru Nikolaju. To je jedan poseban doživljaj Vidovdana posle obeležavanja ovog praznika u Gračanici 1989. godine, kada je proslavljeno 600 godina od Kosovskog boja.“

Manasijević ne krije svoju ljubav prema Rusiji, kojoj je i posvetio pesmu „Rusijo, moja voljena“.

„Naša braća Rusi vole da pevaju ’Oj Kosovo, Kosovo’. Izvode ovu pesmu u mnogim prigodnim prilikama i znaju je. Kao što i mi pamtimo ruske pesme koje su vezane za njihovu tradiciju, istoriju i kulturu, koje sa zadovoljstvom nosimo u srcu“, istakao je pojac.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala