Fotografija sa reke Rio Grande koja je potresla svet (uznemirujući sadržaj)

© AP Photo / Rebecca BlackwellUviđaj
Uviđaj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Uznemirujuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije, koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande, izazvala je žestoke reakcije.

Upozorenje: tekst sadrži fotografiju koja je veoma uznemirujućeg sadržaja!

Burne reakcije nakon širenja fotografije internetom javile su se zbog načina na koji se administracija američkog predsednika Donalda Trampa odnosi prema deci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Šokantna fotografija, fotografisana u ponedeljak, prikazuje tela oca i i dvogodišnje devojčice kako leže u mutnoj vodi i sumorni je podsetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD, prenosi RTS.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

© AP Photo / Julia Le DucUZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande
Fotografija sa reke Rio Grande koja je potresla svet (uznemirujući sadržaj) - Sputnik Srbija
UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je supruga i majka Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja, koja je prva snimila fotografiju, navela je da je Oskar uspeo da prebaci ćerku na teksašku obalu reke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, devojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi, nisu uspeli da se izbore sa jakom rečnom strujom.

Porodica Martinez stigla je u izbeglički kamp Matamoros u nedelju i nadali su se da će uspeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

© AP Photo / Rebecca BlackwellBurne reakcije nakon širenja fotografije pojavile su se internetom
Fotografija sa reke Rio Grande koja je potresla svet (uznemirujući sadržaj) - Sputnik Srbija
Burne reakcije nakon širenja fotografije pojavile su se internetom

Ministarka spoljnih poslova El Salvadora Aleksandra Hil rekla je da Vlada te zemlje pokušava da pomogne preostalim članovima porodica i apelovala je na ostale imigrante da ne rizikuju živote dok pokušavaju da uđu u SAD, prenosi „Glas Amerike“.

Prema podacima američkih službi, u protekloj godini stradala su 283 imigranta.

Služba za granice i carine SAD saopštila je da je iz iste reke Rio Grande spasen otac sa malim detetom iz Hondurasa.

Vlada Gvatemale saopštila je da su u Teksasu pronađeni mrtvi majka i troje dece iz Hondurasa, koji su, posle prelaska reke Rio Grande, dehidrirali zbog visokih temperatura.

Predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija pokušavaju da smanje broj imigranata koji dolaze u SAD iz Centralne Amerike.

Sa Meksikom je postignut dogovor da se imigranti zadržavaju u toj zemlji, dok im nadležni u SAD ne razmotre zahteve za azil.

Američka administracija, takođe, razgovara sa vladom u Gvatemali o potencijalnom sporazumu, koji bi od migranata zahtevao da zatraže azil u toj zemlji, a ne u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala