Istorijska prekretnica na Bliskom istoku?

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaStanovnici sirijskog grada Dejr el Zor
Stanovnici sirijskog grada Dejr el Zor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ishod trilateralnog sastanka u Jerusalimu je miroljubiva Sirija, oslobođena od terorističkih pretnji, a u smislu redefinisanja politike prema ovoj državi i definisanja nove politike prema Iranu, jerusalimski sastanak ima veoma važnu i prekretničku ulogu.

„Sastanak trojice savetnika za nacionalnu bezbednost u Jerusalimu jedan je od važnijih događaja u rešavanju Sirijske krize i, na jednoj strani, predstavlja način za okončanje sirijskog sukoba, a na drugoj, početak tranzicione faze i uspostavljanja mira u Siriji“, ocenjuje srpski diplomata i novinar Dragan Bisenić.
Svetski mediji ocenjuju da je sastanak sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa i savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona sa njihovim izraelskim kolegom Meirom Ben Šabatom, koji je održan u utorak u Jerusalimu — istorijska prekretnica na Bliskom istoku.

Izostanak Turske 

Sastanak je istorijskim nazvao i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

„Mora se reći da je ovaj sastanak karakterističan po tome što iz njega izostaje Turska, koja takođe ima uticaj u Siriji, i to prvenstveno u poslednjoj enklavi koju kontrolišu pobunjeničke snage, a koja se nalazi u Idlibu. Po tim signalima moglo bi se zaključiti da je neka vrsta napuštanja Idliba i uspostavljanja potpune kontrole od strane oficijelnih sirijskih snaga i predsednika Asada već na putu ili može da bude dogovorena“, naglašava Bisenić.

„Izrael, SAD i Rusija imale su najvažniju ulogu u sukobu u Siriji, jer je među njima postojala vojna koordinacija — sve vojne akcije, koje preduzme bilo koja od strana, bile su unapred najavljene, kako bi se izbegla mogućnost međusobnog sukoba“, dodaje on.

Važno i za Iran 

„U tom smislu, ovaj sastanak predstavlja nastavak jednog ranijeg sastanka, koji je prošle nedelje održan u Rusiji, u Ufi, u Republici Baškiriji, gde su se ruski vodeći ljudi organa bezbednosti i Saveta bezbednosti sastali sa iranskim partnerima. Zato je i ovaj sastanak važan, kako za budući stav, tako i za buduću politiku prema Iranu“, smatra Bisenić.

© AP Photo / RONEN ZVULUNSekretar saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev (levo) i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (desno)
Istorijska prekretnica na Bliskom istoku? - Sputnik Srbija
Sekretar saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev (levo) i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (desno)

„Nije čudno što najviše oduševljenja rezultatima sastanka pokazuje Izrael“, kaže naš sagovornik.

„Izrael je zadovoljan na dva načina — prvo, zadovoljan je zato što su i zvanično uključene i države koje imaju važnu ili najvažniju ulogu u okončanju sirijskog sukoba, a i u politici koja će se voditi sa Iranom. Na drugoj strani, zadovoljan je i ishodom ovog sastanka. Taj ishod je naglasio miroljubivu Siriju, koja će biti oslobođena svih terorističkih pretnji. To je nešto što je za bezbednost Izraela vrlo važno“, ističe Bisenić.

Uvertira za susret godine 

Jerusalimski sastanak, prema Bisenićevim rečima, predstavlja i naznake bliže koordinacije politike velikih sila prema Iranu i bliže koordinacije te politike između SAD i Izraela, a takođe predstavlja i uvodni sastanak, koji dolazi kao priprema za sastanak predsednika Rusije i SAD, koji je planiran da bude održan kasnije ove nedelje na samitu G20 u Osaki.
„U smislu redefinisanja politike prema Siriji i definisanja nove politike prema Iranu, jerusalimski trilateralni sastanak ima veoma važnu i prekretničku ulogu“, zaključuje Bisenić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala