Rohani Makronu: Teheran ne traži rat sa Vašingtonom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran ni pod kojim uslovima neće ponovo voditi pregovore o nuklearnom sporazumu, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

„Ni pod kojim uslovima nećemo ponovo voditi pregovore o sporazumu koji je rezultat dvogodišnjih razgovora“, rekao je Rohani, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Prema rečima iranskog predsednika, Sjedinjene Američke Države povećavanjem sankcionog pritiska samo pokazuju da nisu spremne za „rešavanje pitanja“.

Rohani je takođe podsetio da će Teheran nastaviti da smanjuje svoje preuzete obaveze u okviru nuklearnog sporazuma, ukoliko strane koje ostaju u sporazumu ne obezbede interese Irana predviđene sporazumom.

Američki vojni avioni MV-22B Osprej i CH-53E Super stalions na vazduhoplovnoj bazi u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Tramp zapretio Iranu: Napadnite nas i bićete uništeni!

On je takođe rekao da će Teheran odlučno odgovoriti na ponovno narušavanje granica Irana od strane Sjedinjenih Američkih Država.

„Ako Amerikanci ponovo žele da prekrše iranski vazdušni prostor ili uđu u (iranske) vode, Oružane snage Irana će im se suprotstaviti i dati odlučan odgovor“, istakao je Rohani.

Iranski predsednik je takođe obavestio Makrona da je američka bespilotna letelica prekršila vazdušni prostor zemlje, a upozorenja iranskih snaga za protivvazdušnu odbranu ostala su bez odgovora, nakon čega je dron oboren.

Rohani je ponovo naglasio da Iran ne traži rat i ne namerava ni protiv koga da ratuje, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana i da obnavljaju sve sankcije toj zemlji, uključujući i sekundarne, koje se odnose na zemlje koje posluju s Iranom.

Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je prošle nedelje da su iranski vojnici oborili američku bespilotnu letelicu na jugu zemlje, jer je narušila vazdušni prostor Irana.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila je kasnije da je iranski raketni sistem oborio bespilotnu letelicu američke vojne mornarice iznad Ormuskog moreuza u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Mapa Ormuskog moreuza  - Sputnik Srbija
Situacija u Persijskom zalivu: Sve ide po lošem scenariju

Kao dokaz strane su dostavile karte sa putanjom bespilotne letelice, ali se one međusobno razlikuju. Tramp je izjavio da je povukao naredbu da se izvede kontranapad protiv Irana jer nije želeo nikakve žrtve, ali su mediji izvestili da je američka sajber-komanda izvela napad na računarske mreže za lansiranje raketa.

Sjedinjene Američke Države su ranije optužile Iran za napad na dva tankera u Omanskom zalivu, ali nisu iznele nikakav dokaz koji bi potvrdio te tvrdnje. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od prisutnih tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi mogli potvrditi navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

U poslednje vreme se situacija u odnosima SAD i Irana znatno zaoštrila. Američke vlasti su uvele žestoke sankcije protiv ključnih oblasti iranske ekonomije i nastavljaju da jačaju sankcioni pritisak na tu zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala