Situacija u Persijskom zalivu: Sve ide po lošem scenariju

© AP PhotoMapa Ormuskog moreuza
Mapa Ormuskog moreuza  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije protiv visokog rukovodstva Irana označavaju da se situacija razvija po vrlo lošem scenariju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu.

„Mi smo zabrinuti zbog događaja. Još jedne u nizu personalne sankcije koje je juče objavila administracija SAD protiv visokog rukovodstva Irana brinu i šalju signal da se situacija razvila po lošem scenariju“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Po njegovim rečima, ova situacija „podseća na događaje iz 2003. godine, kada se u SB UN pojavio Kolin Pauel sa poznatom epruvetom, kada su SAD uvodile jedne za drugim sankcije protiv Sadam Huseina, protiv Iraka u celini“.

„Svi se sećamo čime se to završilo. U maju su SAD objavile o pobedi demokratije u Iraku. Izvucite zaključak kako se ta demokratija pokazala poslednjih 16 godina“, zaključio je Lavrov.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je novinarima, nakon trostranog sastanka Rusija-Izrael-SAD u Jerusalimu, da su informacije u korist verzije o napadu na tankere u Omanskom zalivu neprofesionalne i nekvalitetne.

„To što nam prikazuju je potpuno nekvalitetna informacija. Potrebno je napraviti objektivnu istragu, ne imenovati nekog krivca, već zaista shvatiti šta se tamo desilo“, rekao je Patrušev.

On je naglasio da „dokumenta koja su predstavljena, ne omogućavaju da se donesu neke odluke“.

On je istakao da bi u slučaju torpednog napada ili rada podvodnih diverzanata njihove posledice bile drugačije.

Sa druge strane, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton ocenio je danas u Jerusalimu da će pritisak Vašingtona na Iran dovesti do toga da on prihvati pregovore.

„Ili će shvatiti poentu, ili ćemo jednostavno pojačati kampanju maksimalnog pritiska“, rekao je Bolton novinarima nakon susreta sa ruskim i izraelskim kolegama u Jerusalimu, preneo je Rojters.

„Mislim da će to biti kombinacija sankcija i drugih pritisaka koji će dovesti Iran do (pregovaračkog) stola“, dodao je Bolton.

Bolton je rekao da sve opcije ostaju na stolu ako Iran pređe granicu u svom programu obogaćivanja uranijuma.

On je rekao da je američki predsednik Donald Tramp otvoren za prave pregovore i da sve što Iran treba da uradi, jeste da prođe kroz otvorena vrata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala