Počeli novi protesti u Tbilisiju, demonstranti negodovali na pojavu opozicionara

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Protesti ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Tbilisiju je, ispred zgrade Parlamenta, počeo novi protest, ali je broj učesnika mitinga mnogo manji nego prethodnih dana.

Ispred Parlamenta se okupila malobrojna grupa demonstranata koju uglavnom čine mladi ljudi. Oko zgrade dežuraju brigade hitne pomoći i policije.

Učesnici protesta izrazili su negodovanje zbog toga što su se na mitingu pojavili predstavnici opozicije, jer smatraju da političarima nije mesto na tom protestu.

Neredi u Tbilisiju

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

To je iznerviralo poslanike opozicije koji su napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta uleteli su ekstremisti. Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

Specijalne policijske snage rasterale su demonstrante, upotrebivši suzavac, gumene metke i vodene topove, ali je miting sledećeg dana nastavljen. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVVeliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Počeli novi protesti u Tbilisiju, demonstranti negodovali na pojavu opozicionara - Sputnik Srbija
Veliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju

Zabrana letova

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. juna potpisao ukaz kojim se ruskim avio-prevoznicima od 8. jula zabranjuju letovi ka Gruziji. Turističkim agencijama je preporučeno da ne prodaju aranžmane ruskim državljanima za Gruziju, a Vladi je naloženo da omogući povratak Rusa u domovinu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je objasnio da je reč o iznuđenim restriktivnim merama, čiji je cilj da se zaštiti bezbednost ruskih građana. On je dodao da će letovi biti obnovljeni čim situacija u Gruziji bude stabilizovana.

Prema navodima Asocijacije turističkih organizacija Rusije, u Gruziji sada, u okviru turističkih aranžmana, letuje pet od sedam hiljada turista iz Rusije, kao i dva do tri puta više osoba koje su tamo otputovale samostalno. Prema gruzijskoj statistici, prošle godine je svaki peti turista u toj zemlji bio iz Rusije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala