Francuskinja koja je stopirala Srbiju na putu ka EU „rafalom“ kosi evropske saveznike

© REUTERS / Philippe WojazerNatali Loazo
Natali Loazo - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Politički masakr“ koji je izazvala Makronova saradnica Natali Loazo na bizarnom brifingu pred 12 frankofonih novinara u Briselu, neće mnogo ugroziti formiranje centrističke koalicije u Evropskom parlamentu, smatra docent Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Jovanović, koji je diplomirao, magistrirao i doktorirao u Francuskoj.

Natali Loazo trebalo je da predvodi centrističku grupu u Evropskom parlamentu i ujedini liberalne snage pod Makronovim vođstvom u Briselu, ali je na brifingu, na kom se nezvanično obraćala, „isprozivala“ svakog saveznika koji joj je potreban kako bi postala lider poslaničke grupe.

Brifing od 45 minuta ne bi bio ni otkriven da belgijski list „Soar“ nije odlučio da objavi detalje njegovog sadržaja — što je naljutilo takozvane „makroniste“, a posledice su dovele do toga da se Loazoova isključila iz trke za šefa poslaničke grupe.

Prema Jovanovićevim rečima, Natali Loazo je politički minorna ličnost i u Francuskoj, a kamoli u Evropskoj uniji, i ona se dugo nije ni bavila politikom, već je bila diplomata, i tek je sa pojavom Makrona ušla u politiku i bila ministarka za evropske poslove dve godine.

I u kampanji za evropske izbore, gde je vodila listu vladajuće francuske partije „U pokretu“ bila je toliko bleda da je partija desnice „Nacionalno okupljanje“ osvojila prvo mesto, što pokazuje da je reč o ličnosti koja nije preterano harizmatična, ocenjuje Jovanović.

I taj „of“ sa novinarima koji je isplivao na površinu više je štete naneo njoj nego što može da ugrozi poziciju Francuske i Makrona, mada ni ona nije preterano sjajna. Makron je dosta usamljen u tim svojim idejama obnove EU, ali ne može ta cela situacija sa njom da poremeti bilo šta, smatra Jovanović.

„Najviše je naudila sebi i neće biti predsednica te poslaničke grupe centrista u Evropskom parlamentu, što je bila njena ambicija i što bi se sigurno desilo da nije imala taj ispad. Sad se priča o nekom Rumunu koji će verovatno preuzeti predsedavanje poslaničkom grupom koja je treća po veličini, a njena politička karijera će, ja mislim sigurno, ali polako, ići nizbrdo“, kaže naš sagovornik.

Loazoova će „odslužiti“ svoj petogodišnji mandat u Evropskom parlamentu i pitanje je da li će posle išta raditi u politici ili će se vratiti u diplomatiju, odakle je i došla, dodaje Jovanović, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije.

Iako dolazi iz diplomatije, brifing okarakterisan kao „politički masakr“ nije prvi nediplomatski gaf Natali Loazo. Podsećamo, prilikom posete Beogradu je saopštila da nema ništa od proširenja EU.

Međutim, prema Jovanovićevom mišljenju, to nije bilo preterano drugačije od onoga što je i sam Emanuel Makron u to vreme govorio i što svi znaju – da proširenje EU nije na dnevnom redu. Njena izjava u Beogradu tada je bila kudikamo normalnija i pristojnija, a uz to i tačna i u saglasnosti sa evropskom politikom, i nije bila udaljena od onoga što je i sam predsednik Makron govorio naglas.

„Ovo čudi zato što je bilo vrlo oštro prema kolegama i znam, ima puno toga u knjigama iz francuskog političkog života, da se ljudi u politici uglavnom ne vole i uglavnom misle jedni o drugima sve najgore, pa čak i kad su u istoj stranci. I ja, koji se bavim politikom i u Srbiji, mogu da vam posvedočim da ni ovde nije puno drugačije. E sad, zašto je naglas rekla ono što misli intimno i zašto je to rekla pred novinarima, mislim da je to neka doza naivnosti i možda je to bio trenutak nekog preteranog otvaranja. U svakom slučaju, napravila je neku vrstu gluposti i platila je i tek će plaćati“, kaže sagovornik Sputnjika.

Jovanović smatra da je ispad Natali Loazo nešto što nije politički događaj, već da je više na tragu rijalitija nego neke ozbiljne politike.

Podsećamo, nesuđena predsednica centrističke grupe u Evropskom parlamentu je aktuelnog lidera stranke ALDE Gaja Verhofštata opisala kao „starca frustriranog poslednjih 15 godina“, dok je za holandsku liberalku Sofi Int Veld rekla da je „izgubila svaku bitku koju je ikad vodila“.

Nemačku kancelarku Angelu Merkel je opisala kao „problem Evrope“, a njenog kandidata za predsednika Evropske komisije Manfreda Vebera kao „ektoplazmu koja nikada nije bila uspešna“. I francuski političari, čak i iz Makronove partije „U pokretu“, dobili su „po leđima“, budući da je poslanika Žana Artuija nazvala „ogorčenim čovekom“.

Pažnju britanskih medija privukla je time što je objavila da je svoju mačku nazvala „bregzit“, budući da je uvek mjaukala da je pusti napolje, a kada bi joj se vrata otvorila, ona ne bi izašla.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala