Stiže 1000 američkih vojnika na Bliski istok

© AP Photo / Ted S. WarrenAmerički vojnici marširaju na ceremoniji u bazi Luis-Makord u Vašingtonu
Američki vojnici marširaju na ceremoniji u bazi Luis-Makord u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će poslati dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok, navodi se u saopštenju vršioca dužnosti šefa Pentagona Patrika Šanahana.

Šanahan je naglasio da cilj tih akcija nije konfrontacija sa Iranom, već da su one u interesu bezbednosti SAD i saveznika.

Kokuka kurejdžes - Sputnik Srbija
SAD objavile snimak kako Iran navodno uklanja minu s tankera (video)

„Nedavni iranski napadi potvrđuju ranije dobijene informacije da iranske snage i njihovi ljudi od poverenja prete trupama i interesima SAD u svim regionima“, tvrdi Šanahan.

Podsetimo, 13. juna dva naftna tankera: „Kokuka kurejdžos“, koji je registrovan u Panami i kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“, i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva i koji je u vlasništvu norveškog „Frontlajna“, pogođeni su eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu tesnaca Hormuz. Ubrzo posle eksplozija, Ministarstvo trgovine Japana saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala