SAD objavile snimak kako Iran navodno uklanja minu s tankera (video)

© AP Photo / U.S. Central CommandKokuka kurejdžes
Kokuka kurejdžes - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska je objavila video-snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu.

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda pre nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primećen u 16.10 po lokalnom vremenu kako se približava japanskom tankeru.

„On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa ’Kokuka kurejdžosa‘“, naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Mediji su ranije preneli da su dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana, jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu.

Norveška pomorska agencija je saopštila da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana.

​Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Iran za napad na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korišćenom oružju.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destabilizuje odnose Irana i međunarodne zajednice.

Zbog napada je cena nafte skočila za četiri odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala