Rusija: Amerika namerno izaziva rat na Bliskom istoku

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski premijer Dmitrij Medvedev za govornicom u Državne dume Rusije
Ruski premijer Dmitrij Medvedev za govornicom u Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je više puta upozoravala SAD da ne pogoršavaju situaciju na Bliskom istoku, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.

„Već dugo vremena vidimo nastavak pokušaja SAD da povećaju politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisak na Iran. Takva vrsta akcija predstavlja provokaciju. To se ne može oceniti drugačije, osim kao namerno provociranje rata“, rekao je Rjabkov.

Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
UN već znaju: Amerika priprema bombardovanje Irana

On je podsetio da je, tokom posete Sočiju u maju, državni sekretar SAD Majk Pompeo govorio da je cilj prisustva njegove države u Persijskom zalivu ne da se krene u rat, već da se on spreči.

„Ako je to tako, SAD treba da se uzdrže od daljeg povećavanja svojih snaga i drugih sličnih koraka, uključujući i dovlačenje saveznika iz različitih regiona sveta radi povećanja pritiska na Iran“, dodao je zamenik ministra.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Rusija protiv koraka koje mogu dovesti do novih napetosti na Bliskom istoku.

„Pozivamo sve strane na uzdržanost. Više bismo voleli da ne vidimo korake koji mogu dodatno da unesu napetost u taj, i inače nemiran, region“, rekao je Peskov.

Ranije je saopšteno da će SAD poslati dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok kako bi „osigurale svoje snage i interese“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala