Novi uslovi Ukrajine: Totalni prekid vatre ili ništa od Normandijske četvorke

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je kako je neophodno da se u Donbasu uvede apsolutni prekid vatre, te da je to jedan od osnovnih preduslova da se pregovori u Normandijskom formatu obnove.

Pored prekida vatre, Zelenski je naveo i oslobođenje ukrajinskih vojnika i mornara kao jedan od osnovnih uslova za nastavak pregovora.

Naime, Zelenski je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje - Sputnik Srbija
Portparolka Zelenskog priznala: Ukrajinska vojska ubija civile u Donbasu

„To su poprilično jednostavni koraci, njih je moguće ispuniti u kratkom vremenskom periodu i vratiti se rešavanju ozbiljnog konflikta“, istakao je.

Međutim, Zelenski je naveo i da nema nameru da o konfliktu u Donbasu razgovara sa predstavnicima Donjecka i Luganska, već da se to može rešavati isključivo u minskom formatu.

Istovremeno je predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio da će i Pariz, ali i Berlin, doprineti rešavanju problema na jugoistoku Ukrajine, kao i da će doprineti stvaranju dijaloga između Moskve i Kijeva.

„Tokom pregovora smo razgovarali o rešavanju konflikta u Donbasu koji traje već pet godina i koji se odražava na situaciju u Evropi. Uspostavljanje mira na istoku Ukrajine biće jedan od prioriteta Zelenskog. Francuska i Nemačka će to podržati“, naglasio je.

Istovremeno je Zelenski rekao da će se uskoro sastati spoljnopolitički savetnici svih zemalja Normandijske četvorke (Ukrajine, Nemačke, Francuske i Rusije), kako bi se dogovorili kada će biti organizovan sledeći susret lidera tih zemalja.

Makron nije isključio da će do tog susreta doći veoma ubrzo, ali je naglasio da bi to bio izuzetno koristan sastanak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala