Portparolka Zelenskog priznala: Ukrajinska vojska ubija civile u Donbasu

CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Foto Vadim Kovalьov / Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje
Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Julija Mendel izjavila je za televiziju „Jedan plus jedan“ da ukrajinska vojska ubija civile u Donbasu.

Prema njenim rečima, ukrajinski vojnici veoma često nasedaju na „provokacije“, kada na njih navodno pucaju iz stambenih zgrada, dečjih vrtića i drugih mesta u kojima borave civili.

„Nakon toga počinju da pucaju na tu zgradu. Na taj način ginu naši ljudi, Ukrajinci“, izjavila je Mendelova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Donbas: Zelenski ne može da uspostavi kontrolu nad ukrajinskom vojskom

Portparolka Zelenskog je tako prokomentarisala predlog predstavnika Kijeva u Kontakt grupi za rešavanje sukoba u Donbasu Leonida Kučme da se zabrana „odgovora pucanjem“ propiše dokumentom.

Prema njegovom mišljenju, to je neophodno kako bi se svima pokazalo da Ukrajina zaista želi primirje. Glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko je najavio pokretanje krivičnog postupka zbog te inicijative.

Kijevske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Luganske i Donjecke oblasti, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini.

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobu u Donbasu je stradalo više od 10.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se u okviru Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta kojima se propisuju koraci za rešavanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala