Komisija za nestala lica: U Zagrebu identifikovano 11 žrtava srpske nacionalnosti

CC0 / Pixabay / Forenzika
Forenzika - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas je uz prisustvo članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine na području Republike Hrvatske, saopštila je Komisija za nestala lica.

Posmrtni ostaci su ekshumirani u Gornjem Selištu (2), Petrinji (2), Glini (1), Šašu (1), Šibeniku (1), Vrbovljani (1), Vodoteču (1), Gračacu (1) i Vukovaru (1).

Nestali sa Kosova - Sputnik Srbija
Spremni smo da sarađujemo i sa crnim đavolom, samo da nađemo svoje najmilije

Svi posmrtni ostaci 11 lica identifikovani su metodom analize DNK, precizira se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2019. godine iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, koje su vršene na području Republike Hrvatske po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring, te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica, prenosi Tanjug.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala