Kako je carica Milica uticala na cara Lazara i druga pitanja koja su mučila maturante

Pratite nas
Učenici osmog razreda u školama u Srbiji završili su danas prvi deo polaganja male mature rešavanjem testova iz srpskog jezika, a đacima beogradske Osnovne škole „Veljko Dugošević“ su najteža bila pitanja o glasovnim promenama, zavisnim rečenicama i značenju reči spokojno.

Osim toga, teško im je bilo i pitanje u kojem je, na osnovu odlomka iz teksta o Kosovskom boju, trebalo da zaključe kako je carica Milica uticala na cara Lazara, prenosi Tanjug.

U školi „Veljko Dugošević“ test je polagalo 69 osmaka, među kojima je i Aleksandra Zlatkov, učenica sa odličnim uspehom, koja je rekla da je zadovoljna kako je uradila i da očekuje dobre rezultate.

„Najteže mi je bilo pitanje u vezi sa zavisnim rečenicama. Tu sam malo kiksnula pošto mi to ne ide baš najbolje“, rekla je ona i dodala da joj ovaj test nije bio teži od probnog testa.

Teodora Petrović, koja je vrlo dobar đak, navodi da je test bio lak i da je najverovatnije pogrešno odgovorila samo na dva pitanja, od kojih se jedno odnosilo na glasovne promene.

Njena drugarica Dunja Miljković kaže da se za test nije spremala, ali da misli da je na većinu pitanja odgovorila tačno.

Anđela Pantić, koja planira da upiše turističku školu, kaže da test nije bio toliko težak, ali da joj je najteže bilo pitanje u kojem je, na osnovu datog odlomka, trebalo da zaključi kako je carica Milica uticala na cara Lazara.

Stefana Mijatović, koja je odličan đak i koja planira da upiše Petu beogradsku gimnaziju, ističe da je zadovoljna kako je uradila test, mada je na neka pitanja odgovorila pogrešno.

Kako je rekla, zbunila se kod pitanja šta znači reč „spokojno“, gde je od nekoliko ponuđenih odgovora trebalo da zaokruži onaj za koji misli da je tačan.

U Srbiji je danas test iz srpskog jezika polagalo ukupno 69.595 osmaka, a u srednjim školama ima 76.000 slobodnih mesta.

Osmaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test, koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalno 60 bodova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala