Rakete, lovci, brodovi: Šta bi sve Tramp da pošalje na Iran

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj sobi u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj sobi u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp i njegovi pomoćnici koji se bave pitanjima bezbednosti planiraju ove nedelje da razmotre mogućnost prebacivanja dodatnih američkih snaga na Bliski istok zbog situacije u Omanskom zalivu, javlja Si-En-En.

Izvori televizije govore da se radi o slanju dodatnih protivvazdušnih raketnih kompleksa „Patriot“, lovaca i ratnih brodova u region.

Američki nosač aviona Abraham Linkoln - Sputnik Srbija
I rat je opcija: Amerika neće tražiti odobrenje od Kongresa za napad na Iran

Vašington za sada nije doneo konačnu odluku, dodaje Si-En-En.

Dana 13. juna dva naftna tankera: „Kokuka kurejdžos“, koji je registrovan u Panami i kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“, i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva i koji je u vlasništvu norveškog „Frontlajna“, pogođeni su eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu tesnaca Hormuz. Ubrzo posle eksplozija, Ministarstvo trgovine Japana saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala